Leger hield Barenboim tegen

Het Israëlische leger heeft gisteren de Israëlische dirigent en pianist Daniel Barenboim om veiligheidsredenen verhinderd een `vredesrecital' in de Palestijnse stad Ramallah in Palestijns gebied op de Westelijke Jordaan-oever te geven. Wegens de oorlogstoestand is het Israëlische staatsburgers verboden zich in de Palestijnse bestuursautonomie op te houden. Woordvoerders van het Israëlische leger zeggen dat zij daar in levensgevaar komen te verkeren.

Voor het slaan van een muzikale vredesbrug tussen Palestijnen en Israëli's was Daniel Barenboim bereid dat risico te nemen. Tijdens een persconferentie zei hij gisteren niet op de hoogte te zijn geweest van het verbod voor Israëli's om Palestijns gebied te bezoeken.

Teleurgesteld moest Barenboim toegeven geen andere keus te hebben gehad dan zich bij het besluit van het leger neer te leggen. Maar hij houdt vast aan zijn plan om voor de Palestijnen op te treden. ,,Ik zal naar Ramallah gaan zodra de omstandigheden dit toestaan'', zei hij gisteren. In september dit jaar komt hij weer naar Israël en zal hij opnieuw proberen een recital in Ramallah te geven.

,,Er opende zich een mogelijkheid om een kleine brug tussen beide volken te slaan. Ik vind het belangrijk dat de Israëli's weten dat er onder de Palestijnen niet alleen zelfmoordenaars zijn, maar ook intellectuelen en mensen die van muziek houden en dat de Palestijnen weten dat niet alle Israëli's soldaten zijn '', aldus Barenboim.

De Israëlische media hebben gisteren, ondanks het aanhoudende oorlogsnieuws, aandacht besteed aan het niet doorgaan van het recital. Om dezelfde reden als Barenboim kreeg ook Avram Burg, de voorzitter van het parlement, geen toestemming het Palestijnse parlement in Ramallah toe te spreken.

Miguel Morathinos, de EU-vertegenwoordiger naar het Midden-Oosten betreurde gisteren het niet doorgaan van Barenboims concert in Ramallah. ,,Dat had een belangrijke bijdrage kunnen zijn voor een dialoog en begrip tussen Israëli's en Palestijnen.''

Daniel Barenboim, de chef-dirigent van de Berlijnse Staatsopera, kwam vorig jaar in Israël in opspraak toen hij na afloop van het formele programma van een concert van de Berlijnse Staatskapelle in het Festival van Israël als toegift muziek uit de opera Tristan und Isolde van Richard Wagner dirigeerde. In brede Israëlische kringen wordt diens muziek geïdentificeerd met het Hitler-tijdperk. Composities van Richard Wagner worden niet door radio Israël uitgezonden.

    • Salomon Bouman