Italië

Jazz in de Emilia-Romagna

Voor de derde keer is in Emila-Romagna het reizende jazzfestival Crossroads gestart. Tot 10 mei zullen in de hoofdstad Bologna en in vele andere steden van dit gewest Italiaanse en buitenlandse jazzvirtuozen spelen. Het accent ligt op hedendaagse en experimentele jazz en de organisatoren beloven de bezoeker een verrassende mix van gevarieerde sounds. Naast concerten zijn er workshops en didactische bijeenkomsten. Zo treedt op 10 maart het Marty Ehrlich Quartet op in Castel San Pietro en op 23 maart is in het Teatro Ariosto van Reggio Emilia de klarinettist Don Byron te beluisteren. Het festival wordt op 10 mei afgesloten met een megaconcert in Lugo waar o.a. Scott Coley en Ravi Coltrane (de zoon van John) van de partij zullen zijn.

Jazzfestival Crossroads 2002. Emilia-Romagna. T/m 10 mei. Inl 0039-0544-405666 of www.crossroads-it.org

Neoklassieke toppers

Met veel tromgeroffel is in Milaan een grote expositie over het neoclassicisme geopend, bedoeld om definitief af te rekenen met het lichte dédain waarmee deze stroming vaak bekeken werd en wordt. Als expositieruimte is het pas gerestaureerde neoklassieke Koninklijk Paleis van Milaan gekozen. Belicht wordt de wijze waarop in Italië de `hofcultuur' vanaf het eind van de 18de eeuw in de ban raakte van een hernieuwde belangstelling voor de Klassieke Oudheid. Zes steden komen aan de orde: Napels, Rome, Florence, Parma, Turijn en Milaan zelf en uit die opstelling blijkt duidelijk hoezeer de Italiaanse neoklassieke kunst afweek van de `killere' Franse variant. Behalve veel werken van grootheden als Tiepolo, David, Kauffmann en Canova is ook aandacht voor de decoratieve kunsten, zodat een evenwichtig totaalbeeld ontstaat van wat in de moderne zin des woords een heuse `stijl' genoemd mag worden.

Il neoclassicismo in Italia da Tiepolo a Canova. Palazzo Reale, Milaan t/m 28 juli. Di t/m zo 9.30-19.30 u. Inl 0039-02-392261 of www.neoclassicismo.it

En verder

Palladio t/m 7 apr in het Palazzo Barbaran da Porto, Vicenza. Inl 0039-0444-323014; Jean-Michel Basquiat t/m 7 apr in het Chiostro del Bramante, Rome. Inl 0039-06-68809098 of www.chiostrodelbramante.it ; Da Puvis de Chavannes a Matisse e Picasso t/m 16 juni in het Palazzo Grassi, Venetië. Inl 0039-41-199139139 of www.palazzograssi.it