Geen film zonder held

Van de 175.000 Amerikanen die op 6 juni 1944 de Normandische kust bereikten kwamen 5.000 soldaten niet verder dan het strand. Ze verdronken bij het uit de boot stappen, onder de voet gelopen door hun kameraden, of werden slachtoffer van het Duitse geschut. Regisseur Steven Spielberg laat in de gruwelijke twintig minuten durende openingsscène van zijn film Saving Private Ryan (1998) zien dat de soldaten, in tegenstelling tot wat de meeste Hollywood-producties ons doen geloven, niet met een kogel in de borst voorover in het zand vielen, maar een gruwelijke dood stierven temidden van afgeschoten ledematen en rondspattende hersencellen.

Rode draad in de drie uur durende film over de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog is de op waarheid gebaseerde zoektocht naar soldaat James Ryan die in de oorlog zijn drie broers verloor (in werkelijkheid verloor Fritz Niland er twee) en door zijn superieuren naar huis wordt gestuurd. Captain Miller (Tom Hanks) leidt een groep soldaten op zoek naar `een naald in een berg naalden'. Spielberg wilde het publiek de verschrikkingen van oorlog laten beleven en slaagt daar ook in. Maar aan de ongeschreven Hollywoodregel dat elke film een held nodig heeft kan hij niet helemaal ontsnappen. De zoektocht naar James Ryan blijft een heldendaad, ook al handelen de soldaten onverschillig en in opdracht van hun superieuren.

In de documentaire The making of Saving Private Ryan die Yorin vanavond voorafgaand aan de film uitzendt, wordt Spielberg door bij de film betrokken deskundigen, ooggetuigen en acteurs geprezen voor zijn realistische uitbeelding van D-Day. De Amerikaanse historicus Stephen Ambrose die meewerkte aan de door Steven Spielberg en Tom Hanks geproduceerde tv-serie Band of Brothers zegt dat nog nooit iemand zo dicht bij de waarheid kwam.

In tegenstelling tot de eerdere planning wordt Saving Private Ryan niet in twee delen uitgezonden. De film begint nu om 21.00 uur en daarmee riskeert de omroep een boete van maximaal 23.000 euro voor het overtreden van de Kijkwijzer-regels. Voor 22.00 uur mogen geen gewelddadige programma's worden uitgezonden.

The making of Saving Private Ryan. Yorin, 20.30-21.00u.

Saving Private Ryan. Yorin, 21.00-00.15u.

    • José Ritsema