GALERIESELECTIE

JEAN-MARC BUSTAMENTE

De Franse schilder, beeldhouwer en fotograaf Jean-Marc Bustamente (1952) houdt zich sinds de late jaren zeventig bezig met het vastleggen van ongedefinieerde plaatsen, zoals buitenwijken of bouwlocaties. In Galerie Paul Andriesse toont hij vijf monumentale foto's die hij het afgelopen jaar in Japan maakte. De opnames tonen de landschappelijke omgeving rond een meer, met hier en daar dorpen langs de oevers. Bustamente maakte de opnames met een technische camera, waardoor zijn foto's overal even scherp zijn. Het zijn nuchtere registraties van de werkelijkheid, die weinig spektakel bieden. Zelf noemt Bustamente zijn fotowerken `slow snap-shots'.

foto's van Jean-Marc Bustamente. Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam. T/m 6 april, di t/m vr 11-18u, za 14-18u.

LIE VAN DER WERFF

In de houten beelden van Lie van der Werff zijn zowel mensen als dieren te herkennen. Sommige werken zijn aangekleed met krap zittende kledingstukken, andere zijn gedeeltelijk beschilderd met felle kleuren. Doordat Van der Werff haar beelden vaak in groepen bij elkaar zet wekt ze de suggestie een verhaal of een fabel te vertellen. Zo zijn in het werk Verraad (2001) twee knaagdierachtige wezens te zien die zich over een robuuste houten kubus buigen, terwijl ze ondertussen worden gadegeslagen door een paard. Van der Werff beschrijft haar beelden als figuranten in een theaterstuk zonder acteurs.

Sculpturen van Lie van der Werff. Reuten Galerie, Fokke Simonszstraat 49, Amsterdam. 9 maart t/m 13 april, wo t/m za 13-18u.

ILYA RABINOVICH

Hij groeide op in de Sovjet-Unie, emigreerde in 1973 naar Israël, volgde de kunstacademie in Jeruzalem en belandde vervolgens in Amsterdam waar hij studeerde aan de Rijksacademie. Ilya Rabinovich (1965) is een typisch voorbeeld van een nomadische kunstenaar die de hele wereld tot zijn woonplaats rekent. Voor zijn tentoonstelling in Galerie Podium maakte Rabinovich een reis langs de plekken waar hij de afgelopen jaren gewerkt heeft, zoals Johannesburg, Odessa, Kosa, Mexico City en Berlijn. De fotoserie die het resultaat is van zijn zoektocht toont de minder toeristische kanten van deze steden. Zo hangen in de galerie enkele foto's van Berlijnse parkeergarages, waar het kille neonlicht en de grauwe betonnen pilaren voor een akelige sfeer zorgen.

foto's van Ilya Rabinovich. Galerie Podion, Konijnenstraat 16, Amsterdam. T/m 6 april, di t/m za 12-18u.

EUGÈNE BRANDS

In zijn woonplaats Amsterdam overleed 15 januari van dit jaar de 89-jarige schilder Eugène Brands. Brands was korte tijd lid van de Experimentele Groep, maar nam na de roemruchte CoBrA-tentoonstelling in het Amsterdamse Stedelijk Museum in 1949 afstand van het gekrakeel rond de Experimentelen. Desondanks bleef hij een experimenteel schilder, die werkte vanuit de materie en vanuit de gevoeligheid van het schildersgebaar. De natuur en de kosmos waren de belangrijkste thema's in zijn werk. In Galerie De Rijk is onder de titel Panta Rhei (alles stroomt) een selectie van schilderijen, gouaches en collages van Brands te zien.

Panta Rhei van Eugène Brands. Galerie de Rijk, Noordeinde 105, Den Haag. T/m 31 maart, do t/m za 11-17u, zo 13-17u.

CHRISTIAAN ZWANIKKEN

Door middel van computergestuurde mechanieken laat kunstenaar Christiaan Zwanikken (1967) schedels, skeletten en opgezette dieren bewegen. In zijn kunst probeert hij de techniek, die zielloos is, samen te brengen met de bezielde wereld. Zwanikken bestudeert, ontrafelt en becommentarieert de natuur met zijn apparaten, die menselijk of dierlijk gedrag vertonen. In zijn futuristische dierentuin kwebbelen vogels er met klapperende snavels vrolijk op los en halen doodgewaande huisdieren weer vreemde capriolen uit.

Wezenlijke Machines van Christiaan Zwanikken. Galerie Naturalis, Darwinweg, Leiden. T/m 7 april, di t/m zo 10-18u.

EN VERDER

Schilderijen van Kiki Lamers t/m 6 april in de Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam.