Fred Teeven gevraagd als leider van LN

De Amsterdamse officier van justitie Fred Teeven heeft zich op verzoek van het bestuur van Leefbaar Nederland kandidaat gesteld als lijsttrekker van de partij voor de Tweede-Kamerverkiezingen.

Teeven is twee dagen geleden door LN-woordvoerder K. van de Linde officieel gevraagd of hij bereid is de lijst van LN aan te voeren, zo heeft de officier bevestigd. Hij heeft daar positief op geantwoord. ,,Ik heb geen politieke ervaring, maar ik sta met beide benen in de samenleving en dat zal de kiezers aanspreken. Ik wil gewoon eens even flink aan het werk'', zei hij vanmorgen.

Aanstaande zondag moet het congres van de partij akkoord gaan met zijn lijsttrekkerschap. Teeven was voorlopig een negende plaats toebedeeld op de concept-kandidatenlijst voor de Tweede-Kamerverkiezingen. De partij zou volgens de peilingen maar een zetel of zes halen.

De afgelopen dagen heeft de partij naar verluidt tevergeefs oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting gepolst voor het lijsttrekkerschap.

Teeven, getrouwd en vader van twee dochters, komt van de douanerecherche. Hij stapte acht jaar geleden over naar het Amsterdamse parket waar hij furore maakte als onverschrokken boevenvanger. Teeven is bijzonder ambitieus. Hij rondde vorige maand nog een postdoctorale opleiding af aan de universiteit van Twente. Hij is nu tevens master in public management.

De geplande overstap naar de politiek is voor Teeven ook een vlucht naar voren. Binnen het OM lag hij de laatste jaren aan banden omdat hij wat al te eigengereid en onconventioneel de misdaad wilde bestrijden. Door minister Korthals en in het parlement werd hij het afgelopen jaar bekritiseerd wegens zijn onderhandelingen met wapen- en drugshandelaar Mink K. Via een deal met die gangster hoopte Teeven de open einden van de IRT-affaire te kunnen oplossen.