Domper voor Leefbaar Hilversum

Leefbaar Hilversum staat model voor menige lokale partij. Maar Jan Nagel, de sterke man van Leefbaar Hilversum, en van Leefbaar Nederland, beleefde op zijn thuisbasis een zware avond.

In de woonkamer van Jan Nagel heerst televisiestilte. Vanuit zijn witte fauteuil vervangt hij zwijgend Omroep Hilversum door TV Noord Holland voor Nederland 2. Naast hem zit de cameraploeg van een actualiteitenprogramma in de aanvalshouding, achter hem de timide fotograaf van het lokale dagblad.

Zijn vrouw Yvonne wacht even verderop in de burgerzaal van het raadhuis op de eerste uitslagen. Nagel wil anticiperen. Verliest Leefbaar Hilversum, dan kan hij een korte wandeling maken, wint zijn partij, dan wacht hem een erehaag. ,,Je moet toch even je emoties de vrije loop laten'', zegt hij.

Als zijn mobiele telefoon gaat, flitst de witte lamp aan van camera 1. Het is Kay van de Linde, campagneleider van Leefbaar Nederland, vanuit het raadhuis. `Kom je nog, Jan?' Hij houdt het kort. ,,Ik ben gespannen.'' Om tien over half tien komen de eerste uitslagen binnen uit twee districten. Nagel bloost. ,,Ik zal eerlijk zijn, ik heb een teleurgesteld gevoel.''

Even later in de burgerzaal van het stadhuis staat hij eenzaam tussen de microfoons. Zijn vrouw Yvonne leunt verderop tegen een pilaar, zijn collega-wethouder Karen Heerschop dringt even tot hem door.

De Gijsbrecht van Amstelstraat moet de boosdoener zijn, is zijn theorie. Daar zijn winkeliers en bewoners tegen een door Nagel voorgestelde verkeersproef. ,,Wacht maar tot er meer stembureaus zijn geteld.'' Een minuut later is Leefbaar Hilversum weer een zetel kwijt geraakt.

Waar gaan die zetels heen? D66 gaat van twee naar vier zetels. GroenLinks wint één zetel, het CDA drie.

Dat is merkwaardig, vindt de wethouder. Leefbaar Hilversum zit met de PvdA en het CDA in het college. Dat de eerste twee partijen hebben verloren, is nog wel te verklaren, zij hebben de afgelopen maanden bestuurd. Maar dat het CDA wint, moet aan Balkenende liggen. Deze uitslag, moet hij erkennen, zou betekenen dat de inwoners van Hilversum niet lokaal, maar landelijk hebben gestemd. Hij komt zijn belofte na en vertrekt als wethouder.

Aan het eind van de avond is duidelijk dat Leefbaar Hilversum wel de grootste partij is gebleven. Maar 5 van de 14 zetels zijn verloren gegaan, en dat is het grootste verlies van enige Leefbaar-partij in Nederland. Het CDA (van 4 naar 7 zetels) en D66 (2 naar 4) kwamen als grote winnaars uit de bus. De PvdA, die nu met Leefbaar Hilversum en het CDA een coalitie vormt, verloor een zetel en kwam uit op 5.

Ingrid Hogenbirk, nummer tien op de lijst van Leefbaar Nederland, is ook komen kijken in het Hilversumse raadhuis. Leefbaar Nederland zit zonder lijsttrekker en dat heeft gevolgen voor Leefbaar Hilversum, zo luidt haar stelling. ,,Omgedraaid lijdt Leefbaar Nederland onder de nederlaag van Leefbaar Hilversum en dat is niet best.''

,,Dit is het lot van elke one-issue-partij'', zegt VVD-erelid Henk Vonhoff die een grote rol speelt in de achterban van de lokale VVD. ,,Het zijn lichtkogels en een eigenschap van een lichtkogel is dat ie snel dooft.''

    • Jutta Chorus