Bouwer Holzmann zwaar in verliezen

De Duitse bouwer Philipp Holzmann heeft vorig jaar grotere verliezen geleden dan tot nu toe werd aangenomen. De banken van het bedrijf, dat gebukt gaat onder een zware schuldenlast, beraadslagen nog deze week over een nieuw reddingsplan. Dat meldt de Duitse zakenkrant Handelsblatt vandaag. Het bedrijf wilde geen commentaar geven.

Eind 1999 werd bekend dat het bedrijf over dat jaar een verlies van 1,38 miljard euro leed en surseance van betaling moest aanvragen. Dankzij een reddingsplan van een aantal banken en bemiddeling door bondskanselier Schröder werd een faillissement toen op het laatste moment afgewend. De banken stelden destijds 1,5 miljard euro ter beschikking, de Duitse regering droeg 130 miljoen euro bij.

Ook nu is de financiële positie van de onderneming slecht, maar niet zo dramatisch als destijds. Het Handelsblatt schat het verlies over 2001 op 200 miljoen euro, na een verlies van 80 miljoen euro in 2000. De onderneming liet vorige maand weten dat het verlies over 2001 vergelijkbaar zou zijn met het tekort in 2000. Over de eerste negen maanden van 2001 boekte het bedrijf uit Frankfurt een verlies van 124,4 miljoen euro. Het zouden vooral incidentele tegenvallers zijn die het bedrijf nu in de knel brengen. Een aantal grote vastgoed-transacties zou op het laatste moment niet zijn doorgegaan.

Sinds de reddingsactie van 1999 zijn de banken niet alleen schuldeiser maar ook aandeelhouder in het Duitse bouwconcern. Al maanden wordt in de Duitse financiële pers gespeculeerd over een verkoop in delen van Holzmann of een fusie met een andere bouwonderneming. Met het oog op de slechte resultaten en een schuldenlast van 2,8 miljard euro gaan analisten ervan uit dat op korte termijn geen gegadigden voor Holzmann gevonden zullen worden.