Bossi: in de EU heerst de dictatuur

Umberto Bossi, leider van de Lega Nord en minister voor Hervorming in de Italiaanse regering, heeft verontwaardigd gereageerd op een veroordeling door de Europese Commissie. De Commissie vindt het onacceptabel dat Bossi heeft gezegd dat de Europese Unie ,,het nieuwe fascisme'' vertegenwoordigt.

,,Als ik niet kan zeggen wat ik wil, dan heerst de dictatuur'', zei Bossi gisteren in een interview met de krant La Repubblica. Bossi vindt dat ,,de geschiedenis mij de rol heeft gegeven om de ogen te openen van degenen die doezelen''. Volgens Bossi heeft hij in Italië het debat over Europa op gang gebracht. Hij pleit voor een referendum over de toekomst van Europa. Zelf is hij voorstander van een federalistische EU, waarbij de landen hun macht zoveel mogelijk behouden en Brussel slechts tot taak heeft ,,functies te controleren''.

Over het opstappen van minister van Buitenlandse Zaken Renato Ruggiero uit onvrede met het EU-beleid van de regering, zei Bossi: ,,Hij is niet opgestapt. We hebben hem de laan uitgestuurd omdat hij zijn werk slecht deed.''