Bijna de hele straat stemde op Fortuyn

Rotterdam is een moordstad geworden, zeggen de bewoners van de Oudelandsestraat. Daarom stemden ze vooral op Leefbaar Rotterdam van Pim Fortuyn. ,,Een stem op Fortuyn schudt de politiek wakker.''

Beheerder Leo Roerdinkholder dácht het al, toen hij gisteren `al die oudjes' zag binnenkomen om te stemmen in buurthuis Irene in de Rotterdamse Bloemhofwijk. Die kiezen Pim Fortuyn. En zo was het ook. Bijna de hele Oudelandsestraat, 59 procent van de bewoners, stemde voor Fortuyn.

Dat kunnen niet alleen `de oudjes' zijn geweest. Het zijn ook de PvdA-stemmers van vier jaar geleden, de ex-VVD'ers, de niet-stemmers. En, misschien, de allochtonen. De meeste bewoners van de Bloemhofwijk zijn Turks, Marokkaans of Antilliaans.

Het is een vuile fascist, zegt Roerdinkholder. Hij stemde CDA. Natuurlijk is hij een vuile fascist, zegt collega-beheerder Arjo Kranenburg. Maar een stem op hem kan de Rotterdamse politiek wél wakker schudden. ,,Meer verwacht ik niet van hem.'' Vier jaar geleden stemde hij niet.

Wat Fortuyn zegt lijkt op wat Hans Janmaat vroeger zei, zegt taxichauffeur Onno van de Boogaard. Maar Janmaat is een halve crimineel, en Fortuyn is een professor. Het gaat erom hoe hij het zegt. Dat hij gisteravond tegen Ad Melkert zei: ,,U moet eens wat meer lachen. Niet dat serieuze, dat chagrijnige.'' Van de Boogaard heeft ooit eens VVD gestemd. En daarna jaren niks.

Rotterdam is een moordstad geworden, zeggen de bewoners van de Oudelandsestraat. Schietpartijen, drugspanden, `dooien'. En dan wil de gemeente even verderop een moskee bouwen, bij het Feyenoordstadion. ,,Kunnen de supporters in één moeite doorknokken.''

Werkster Corrie de Visser, voorheen PvdA: ,,Hij zegt niet: alle buitenlanders moeten weg. Hij zegt: er komen er niet meer in. Mensen begrijpen dat verkeerd.'' Zij kent zelfs allochtonen die op hem gestemd hebben. ,,Je hebt allochtonen en allochtonen.'' De Nederlandse allochtonen wonen in Bloemhof-Zuid. De allochtone allochtonen aan de overkant van de Strevelsweg, in Bloemhof-Noord. ,,Het is niet in hun belang dat er meer bij komen.''

Vijftien Turkse en een Marokkaanse vrouw hebben, zoals elke donderdag, koffie-ochtend in buurthuis Irene. De Marokkaanse heeft op de Marokkaanse PvdA-kandidaat gestemd. Een paar Turkse vrouwen op de Turkse kandidaat. De rest heeft niet gestemd. En daar hebben ze nu, in het Turks, ruzie over. Sociaal werkster Dörde Ozdemir vertaalt. Ze zijn zich rot geschrokken. De een verwijt de ander dat door niet te stemmen hún stem misschien ook wel naar Fortuyn is gegaan.

Mensen zeggen recht in je gezicht dat ze Fortuyn gaan stemmen, zegt Ozdemir. ,,Het is niet persoonlijk, zeggen ze dan. Want mij kennen ze. Het is schijnacceptatie, schijnintegratie. Met hun stembriefje zeggen ze wat anders. Straks is die man premier.''

    • Rinskje Koelewijn