Beleggers verliezen vermogen

De pensioenfondsen hebben vorig jaar voor het eerst sinds 1950 hun belegde kapitaal in waarde zien dalen, en wel met 2 procent. De verzekeraars wisten de waarde van hun belegde vermogen met 1 procent te doen stijgen. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vanmorgen gezegd.

De totale waarde van de Nederlandse institutionele beleggingen stond eind 2001 op 701 miljard euro. Dat is 1 procent minder dan aan het begin van dat jaar toen het totale bedrag neerkwam op 708 miljard euro. Volgens het CBS is het verlies te wijten aan het slechte beursklimaat in 2001. Over de vier voorgaande jaren werd er nog een stijging van gemiddeld 14,5 procent geboekt.

De slechte prestaties op de effectenbeurzen hebben de grootste gevolgen voor de pensioenfondsen. Volgens het CBS komt dit vooral doordat pensioenfondsen relatief meer beleggen in aandelen.

In totaal hebben de institutionele beleggers vorig jaar de koersen van hun aandelen met 33 miljard euro zien dalen. Dit betekende een koersverlies van 13 procent. Meer dan de helft van het geld werd in het buitenland belegd.

De verzekeraars en pensioenfondsen leden in 2001 hun grootste koersverlies in het derde kwartaal. In de maanden juli, augustus en september steeg het koersverlies in recordtempo met 17 procent tot 53 miljard euro. Dit verlies werd in het laatste kwartaal nog voor deel goed gemaakt, doordat de beleggingen weer licht aantrokken.

De ontwikkeling dat er steeds meer geld naar het buitenland gaat zette zich ook in 2001 voort. Met name leningen aan de overheid zagen geld van pensioenfondsen en verzekeraars wegvloeien. De invoering van de euro heeft ervoor gezorgd dat er een grotere spreiding kan worden aangebracht zonder dat er een valutarisico is. Aan het eind van 2000 was 49 procent van het vermogen belegd in het buitenland, eind 2001 was dit gestegen naar 53 procent.

De investeringen in buitenlandse obligaties stegen met 17 procent. De Nederlandse staatsobligaties waren het slachtoffer. De beleggingen van institutionele partijen in deze papieren liepen in 2001 terug van 12 procent naar 9 procent.