Baarmoeder getransplanteerd

De eerste transplantatie van een baarmoeder bij een vrouw in Saoedi-Arabië is wat de artsen betreft gelukt, maar de ontvangster van het donororgaan heeft er weinig plezier van gehad. De baarmoeder moest drie maanden na de transplantatie wegens problemen met de doorbloeding weer worden verwijderd. Het orgaan had twee menstruatiecycli goed gefunctioneerd.

Prof.dr. Wafa Fageeh, de arts die de leiding had over het transplantatieteam in het Koning Fahd ziekenhuis in Jeddah, zei tegen het persbureau AP: ,,Het is een mooi begin.'' Het verslag van de transplantatie is zojuist gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The International Journal of Gynaecology and Obstetrics.

Baarmoedertransplantatie is moeilijk en omstreden. De baarmoeder krijgt zijn bloed niet van één slagader, maar van meerdere kleine. Dat maakt de operatie ingewikkeld.

De zin van een baarmoedertransplantatie is om een vrouw zwanger te laten worden. Maar een baarmoeder waarin een foetus groeit moet zijn bloedtoevoer nog eens driemaal kunnen vergroten.

Vanaf de jaren vijftig van de afgelopen eeuw is met baarmoedertransplantatie geëxperimenteerd op honden en bavianen, maar zonder succes.

In de Westerse wereld vinden vrijwel alle artsen dat orgaantransplantatie alleen een geschikte therapie is bij levensbedreigende aandoeningen. De orgaanontvangers moeten levenslang afweeronderdrukkende medicijnen slikken die vaak ernstige bijwerkingen hebben.