Arundhati Roy veroordeeld

De Indiase schrijfster Arundhati Roy, winnares van de Booker Prize 1997 voor haar roman The God of Small Things, is woensdag door het Hooggerechtshof in New Delhi veroordeeld tot één dag cel en een boete van $42 wegens belediging van het hof. Als Roy weigert de boete te betalen wordt de gevangenisstraf verlengd tot drie maanden. Roy is een prominent activiste tegen de aanleg van de Narmada Dam, India's grootste waterkrachtproject waardoor tienduizenden dorpelingen moeten verhuizen. Ze doneerde $35.000 van het Booker-prijzengeld voor de campagne tegen de dam. Naar aanleiding van een eerste aanklacht wegens belediging van het hof gaf zij een verklaring uit waarin ze stelde dat het leek alsof de rechtbank critici tot zwijgen wilde brengen. Deze verklaring heeft nu tot een veroordeling geleid. Volgens het Hooggerechtshof heeft Roy met haar verklaring ,,de waardigheid van het hof aangetast en het hof te schande gemaakt''. Bij de rechtbank werd door sympathisanten van Roy gedemonstreerd voor vrijheid van meningsuiting. Roy blijft bij haar verklaring, zei ze toen ze naar de gevangenis werd gebracht. ,,De boodschap is duidelijk: elke burger die het hof durft te kritiseren loopt gevaar.''