Ahold en Laurus op winst op beurs

De supermarkten domineerden vanochtend het beeld van de Amsterdamse beurs. Zowel Ahold, opgenomen in de AEX-beursgraadmeter, als middelgroot fonds Laurus boekten beide forse koerswinsten.

Ahold stond tegen het middaguur met een koerswinst van 4,3 procent op 28,69 euro. Daarmee toonden beleggers zich tevreden over de resultaten die Ahold (bekend van onder meer supermarkten als Albert Heijn en C1000) voorbeurs bekend maakte. Ondanks een felle prijzenslag op de Amerikaanse detailhandelsmarkt, veroorzaakt door de moeilijke periode die het grootste supermarktconcern ter wereld Wal-Mart doormaakt, gaat het Ahold voor de wind.De vooruitzichten van Ahold staken ook positief af tegen de sombere berichten die de Franse concurrent Carrefour en de Belgische branchegenoot Delhaize eerder afgaven.

Een van de weinige factoren die beleggers zorgelijk stemde, was de positie van het concern in Latijns-Amerika. De Argentijnse `tango'-crisis en de deflatie van de peso noopte Ahold tot het afgeven van waarschuwingen voor mogelijke toekomstige maatregelen.

Ook Laurus steeg vanochtend. Het supermarktconcern herstelde met een koerswinst van 10 procent enigszins van de forse tikken die het concern de afgelopen dagen heeft gehad op de beurs. Het nieuws dat het Franse supermarktconcern Casino een deel van de aandelen in handen krijgt, zorgde voor koerswinst.

Ook Numico steeg fors, met 4,8 procent tot 28 euro. De voedingsmiddelenproducent liet een nettowinststijging van 20 procent zien. Het vertrek van bestuursvoorzitter Van der Wielen leek beleggers extra aan te moedigen in het concern te investeren.

Van der Moolen, nieuwkomer in de AEX-index, liet daarentegen een winstdaling zien van 27 procent. De koers van het effectenhuis steeg echter met 3,3 procent tot 33,51 euro.

Logistiek dienstverlener Nedlloyd schrapt 1.000 banen bij rederij P&O Nedlloyd. Beleggers waardeerden dit met een koersstijging van 6,6 procent tot 17,18 euro.

De Amsterdamse AEX-index stond tegen het middaguur met een winst van 1,4 procent op 520 punten. Grootste aanjager van de positieve stemming op de Europese beurzen waren de in New York behaalde resultaten. De jubelstemming daar was een reactie op positief macro-economisch nieuws.