VVD: De Vries is een betere PvdA-premier

VVD-leider Dijkstal vindt minister Klaas de Vries, derde op de PvdA-lijst bij de Kamerverkiezingen, een betere kandidaat-premier dan Melkert. Hij verklaarde dat gisteren tijdens de slotbijeenkomst van de VVD-gemeenteraadscampagne in Arnhem.

,,In Nederland wordt de minister-president niet direct gekozen'', zei de VVD-leider in antwoord op herhaalde vragen, waarom hij zichzelf niet duidelijker als kandidaat-premier manifesteert, in navolging van zijn PvdA-collega Melkert. ,,Maar als ik zelf met alle geweld een kandidaat-premier van de PvdA zou moeten kiezen, dan lijkt me Klaas de Vries voor de hand liggen. De Vries is immers een zeer ervaren bestuurder'', aldus Dijkstal.

Deze uitlating sluit aan bij eerder in VVD circulerende analyses dat Melkert, vanwege zijn polemische instelling en felheid bij onderhandelingen, een minder geschikte premier zou zijn als het na de Kamerverkiezingen op enigerlei wijze weer tot een coalitie van VVD en PvdA zou komen. Overigens verklaarde VVD-vice-premier Jorritsma gisteren in Arnhem dat Dijkstal zelf de eerste VVD-kandidaat voor het premierschap is, ongeacht wat hij daar zelf over zegt.

De Vries, thans minister van binnenlandse zaken, verklaarde vanochtend tegenover KRO-televisie dat hij ,,helemaal geen premier wil worden''. Hij acht, zei hij, zich daarvoor niet het geschikte type. Hij duikt graag diep in dossiers, terwijl een premier juist zijn aandacht moet verdelen, aldus De Vries. Overigens placht De Vries tot voor kort te verklaren dat hij in 1998 niet dan met grote tegenzin minister was geworden.

CDA-leider Balkenende zinspeelde gisteren, op de slotbijeenkomst van zijn partij gisteravond in Bleiswijk, op een eigen ambitie om premier te worden. ,,Ik ga voor goud'', aldus Balkenende, die tegelijkertijd de neiging bij zijn collega lijsttrekkers kritiseerde om nu al de keuze voor mogelijke nationale coalities bekend te maken. Hij doelde daarbij met name op de oproep van GroenLinks-lijsttrekker Rosenmöller aan PvdA-leider Melkert om zich uit te spreken voor een progressieve coalitie. En de oproep, gisteren, van de ChristenUnie aan het adres van Balkenende zelf om D66 buiten te sluiten.