Vooruitgang offensief VS in Afghanistan

Operatie Anaconda, het door Amerika geleide offensief in het Zuid-Afghaanse Shahi Kot, heeft ondanks de tegenvallers van de afgelopen dagen vooruitgang geboekt.

Volgens Amerikaanse defensiewoordvoerders en volgens Hamid Karzai, de Afghaanse interimleider, is het verzet van leden van de terreurgroep Al-Qaeda en aanhangers van het verdreven Talibaan-regime in felheid afgenomen. Bombardementen op het gebied hebben de hele nacht plaatsgehad en Amerikaanse militairen hebben gezegd dat ten minste vijfhonderd moslimextremistische strijders zijn gedood.

Bij een aanval op een konvooi met Al-Qaeda strijders op weg naar het conflict kwamen meer dan honderd mensen om.

Desondanks zouden Amerikaanse AH-64 Apache helikopters die vanaf gisteren werden ingezet nog voortdurend onder vuur worden genomen.

Vijf dagen geleden zijn Afghaanse en Amerikaanse militairen samen met hun Australische en Europese bondgenoten een offensief begonnen op het grottencomplex in het hooggebergte van Shahi Kot in de provincie Paktia. Daar zouden zich meer dan tweeduizend moslimextremistische strijders hebben verschanst.

Operatie Anaconda verliep aanvankelijk minder succesvol dan de Amerikaanse planners hadden gehoopt. Meteen na het begin van de operatie, afgelopen weekeinde, kwamen Amerikaanse en Afghaanse troepen zwaar onder vuur te liggen. Twee dagen later ging het pas goed mis toen twee Amerikaanse helikopters in onafhankelijke incidenten werden beschoten. Een van die helikopters werd uit de lucht geschoten, waardoor alle zeven Amerikaanse inzittenden om het leven kwamen.

Luchtmacht brigade-generaal John Rosa heeft gisteren tijdens een persconferentie op het Amerikaanse ministerie van Defensie gezegd dat bij de actie van maandag acht Amerikanen zijn omgekomen en veertig anderen gewond zijn geraakt. Van die gewonden zouden inmiddels twintig man weer op de been zijn en terug aan het front.

Volgens lokale commandanten in de provinciehoofdstad Gardez hebben de Verenigde Staten aan het begin van het offensief in Shahi Kot nog te veel vertrouwd op informatie van enkele Afghaanse commandanten die om strategische redenen moedwillig verkeerde informatie zouden hebben verstrekt. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft dat ontkend, maar commandant Abdul Mateen Hassankheil, wiens soldaten deel uit maken van het Afghaanse contingent in Paktia, is van mening dat in Washington onvoldoende rekening wordt gehouden met de gecompliceerde lokale politiek in Afghanistan.