Veronica werkt met MTV aan tv-zender

Veronica komt terug op televisie. De vereniging gaat samenwerken met het van oorsprong Amerikaanse Music Television (MTV).

Veronica en MTV willen samen een nieuw kanaal opzetten, dat vanaf 1 september moet gaan uitzenden. Op de nieuwe zender zal 's ochtends Kindernet te zien zijn (nu nog op Net5) en 's middags de jeugdzender Nickelodeon. Vanaf 18.00 uur zal Veronica een avondvullend programma verzorgen.

De nieuwe zender heeft nog geen plek op de kabel, maar volgens een woordvoerder van Veronica tonen programmaraden en kabelmaatschappijen belangstelling. Volgende maand al begint Veronica met een programma van een uur op het Nederlandse muziekstation The Music Factory (TMF), dat vorig jaar werd opgekocht door MTV. Vanaf juni zal het aantal programma's worden uitgebreid.

In 2000 stapte Veronica uit de Holland Media Groep (tevens eigenaar van RTL4 en RTL5), waarna HMG de zender omdoopte in Yorin. Verregaande besprekingen met de SBS-groep (SBS6, Net5, V8) en clipzender The Box over samenwerking liepen op het laatste moment spaak.

De samenwerking tussen Veronica dat nog steeds het grootste omroepblad van Nederland exploiteert en MTV zou op termijn kunnen uitlopen op een fusie. Daarbij zal de onafhankelijkheid van Veronica als omroepvereniging met leden blijven gehandhaafd, zegt een woordvoerder. ,,We kijken nu nog hoe dat kan worden ingepast, maar bij de Holland Media Groep kon het ook.''

De nieuwe zender zal minder kijkers trekken dan Veronica vroeger, verwacht de woordvoerder. ,,Onze voorzitter Willem van der Meer de Walcheren heeft gezegd dat we niet denken aan 9 à 10 procent, 2 à 3 procent zou al heel mooi zijn.'' Veronica wil vooral eigen, ,,vernieuwende'' programma's gaan uitzenden. Dat moet ook, want de rechten op `oude' Veronica-programma's en presentatoren (als Big Brother, Friends en Gordon's Lifestyle) berusten nog steeds bij de HMG. Genoemde formules zijn momenteel bij Yorin te zien.