Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Gemeenteraadsverkiezingen. Zie TV-Vooraf.

DOCUMENTAIRES

Per Saldo. De gemeente Amsterdam heeft 140 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe containerterminal. Een half jaar later is er nog geen schip gelost. Terwijl in Amsterdam langdurig werklozen worden opgeleid om in de haven te gaan werken, komen Rotterdamse havenarbeiders op straat te staan. Ned.3, 20.00-20.25u.

Het Uur van de Wolf; Jazz Seen. Documentaire van Julian Benedikt over fotograaf William Claxton, die vanaf de vroege jaren '50 bezeten is van jazz. Hij werd beroemd met portretten van o.a. Chet Baker, Steve McQueen, Marlene Dietrich, Spike Lee, Barbra Streisand en Dennis Hopper. Ned.3, 20.30-21.30u.

Menschen hautnah. Documentaire over Günther Wallraff die als `Turk Ali' in de jaren '70 en '80 naam maakte door misstanden rondom `gastarbeiders' aan de kaak te stellen. Tegenwoordig organiseert hij gesprekken met extreemrechtse jongeren uit het voormalige Oost-Duitsland en doet hij aan extreme sporten. WDR, 22.15-23.00u.

AMUSEMENT

TV7. Satire op de Nederlandse commerciële televisiewereld. Gespeeld door acteurs van toneelgezelschap Mugmetdegoudentand. Met gastrollen van o.a. Loretta Schrijver, Peter Jan Rens en Manuela Kemp. Vandaag aflevering 2 waarin de bevlogen programmadirecteur Koenraad Wessels wordt weggekocht bij de VPRO om van het ranzige TV7 een `kwaliteitszender' te maken. Hans van der Togt is niet de enige die ontslagen wordt. Ned.3, 21.30-22.00u.

RADIO

De Avonden. Gesprek met Louis Ferron over zijn roman Het overspelige Gras over de landadel in de Achterhoek. Verder een kort verhaal van Toon Tellegen, Hans Verhagen over zijn nieuwe dichtbundel Quasi-kamikaze, een kort verhaal van Arnon Grunberg en Abelkader Benali over zijn nieuwe roman De Langverwachte. 747AM, 22.00-0.00u.

Een Leven lang. Portret door Willem de Haan van dichter Rutger Kopland. Kopland krijgt eind maart een eredoctoraat van de Universiteit van Utrecht. Donderdag, 747 AM, 16.00-16.45u.

FILM

Rhinestone (Bob Clark, 1984, VS). Geflopte semi-musical met de megasterren Sylvester Stallone en Dolly Parton, ook in de film afkomstig uit onverenigbare Amerikaanse subculturen. New Yorkse taxichauffeur laat zich omwille van weddenschap door country-zangeres omtoveren tot dito artiest in glitterpak. RTL5, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

Hard Times / The Streetfighter (Walter Hill, 1975, VS). Solide regiedebuut van Walter Hill is gewelddadig melodrama met Charles Bronson als een straatvechter die in de depressiejaren van New Orleans de kost verdient met illegale, door James Coburn georganiseerde, blote-vuistgevechten. V8, 20.30-22.10u., met reclame.

Backdraft (Ron Howard, 1991, VS). Brand wordt voorgesteld als een levend, dramatisch karakter en brandweerlieden zijn ouderwetse, bovenmenselijke helden in rampenfilm met imposante special effects. Met Kurt Russell en William Baldwin als rivaliserende spuitgasten en bijrollen van Robert De Niro en Donald Sutherland. SBS6, 20.30-23.20u. Onderbroken door Hart van Nederland.

American History X (Tony Kaye, 1998, VS). Reclamefilmer Kaye moest de final cut uit handen geven van dit speelfilmdebuut dat educatief verantwoord laat zien hoe Edward Norton na een gevangenisstraf een punt zet achter zijn neonazistische denkbeelden, in tegenstelling tot zijn jongere broer Edward Furlong. Canvas, 21.00-23.00U., deels zwart-wit.

.Single White Female (Barbet Schroeder, 1992, VS). Stijlvolle paranoia-thriller van de regisseur van o.a. Reversal of Fortune. Net5, 22.25-0.15u., met reclame.

The Lady in Cement (Gordon Douglas, 1968, VS). Gewelddadig routine-vervolg op Tony Rome (1967) met Frank Sinatra andermaal als private-eye. Hij stuit op een dode blondine. Ook met Raquel Welch. BBC1, 1.30-3.00u.

Houdini (George Marshall, 1953, VS). Biografische film met Tony Curtis als de boeienkoning uit de titel laat de fantasie de vrije loop. Met Janet Leigh als zijn toegewijde echtgenote. Donderdag, SBS6, 13.10-15.05u., met reclame.

Back to Bataan (Edward Dmytryk, 1945, VS). Effectieve oorlogsfilm met marine-officier John Wayne als leider van een guerilla tegen de Japanners op de Filippijnen. Donderdag, BBC2, 14.10-15.40u.