SP'er neemt wagen mee

Fractievoorzitter Cornelissen van de Socialistische Partij in de Rotterdamse gemeenteraad is er gistermiddag met een geluidswagen van Leefbaar Rotterdam vandoor gegaan. De wagen stond met draaiende motor tegenover het stadhuis aan de Coolsingel waar onder aanvoering van dominee Hans Visser een demonstratie werd gehouden tegen eerder gedane uitspraken van Leefbaar Rotterdam-aanvoerder Pim Fortuyn.

Cornelissen had de Leefbaar Rotterdam-aanhangers eerder gevraagd te vertrekken van de Coolsingel. Maar ze bleven staan en deelden posters en folders uit. Volgens getuigen stapte Cornelissen daarop gewoon in de wagen en reed ermee weg.

De politie ging achter de geluidswagen aan en wist Cornelissen een eindje verder, op de Coolsingel, al klem te rijden. De SP-voorman werd in de boeien geslagen, even meegenomen naar het politiebureau en na een half uur alweer vrijgelaten. De geluidswagen keerde kort daarna terug naar het stadhuis.

De demonstratie verliep verder overigens rustig. Niet meer dan een hondertal demonstranten, onder wie ook enkele daklozen, hadden gehoor gegeven aan de oproep. Zij zongen onder meer de Internationale, waarvan de tekst was rondgedeeld.