Slachtoffers nieuwjaarsbrand willen schikken

Slachtoffers en nabestaanden van de brand in café `t Hemeltje in Volendam, nieuwjaarsnacht 2001, zijn bereid te schikken in de zaak tegen café-eigenaar J. Veerman. Dit heeft de Belangenvereniging Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam (BSNV) gisteravond besloten. Veerman stelde afgelopen januari al voor te schikken, nadat twee advocaten een maand ervoor een zaak aanspanden tegen hem en de gemeente Edam-Volendam, namens in totaal 194 slachtoffers.

De procedure tegen Veerman wordt, lopende de onderhandelingen over een schikking, ,,tijdelijk bevroren'', aldus BSNV-voorzitter A. Binken. De zaak tegen de gemeente wordt voortgezet.

Beide partijen zijn overeengekomen een accountantskantoor onderzoek te laten doen naar het vermogen van Veerman. Op basis van de uitkomst stellen de wederzijdse advocaten de hoogte van de schikking vast.

De BSNV ging akkoord met schikking vanwege ,,ons groeiende inzicht, op basis van de getuigenverhoren in december, dat een rechtszaak vele jaren gaat duren''. Dit zou ,,emotioneel te zwaar wegen'' op de slachtoffers. Ook speelt mee dat de uitkomst van een rechtsgang ,,ongewis'' is, aldus Binken. Doel van de rechtsgang, die de slachtoffers in gang zetten, is om de geleden schade te verhalen op de partijen die zij verantwoordelijk achten voor de brand in Veermans café. Tijdens de brand kwamen veertien jongeren om en raakten bijna 200 mensen gewond. Uit onderzoek dat in opdracht van het kabinet werd verricht, bleek afgelopen zomer al dat de brand ontstond doordat gemeente en café-eigenaar de bestaande veiligheidsvoorschriften niet naleefden.

Ter voorbereiding van de rechtszaak voerde de rechter-commissaris in december reeds een aantal getuigen-verhoren. Deze worden voortgezet in mei.

Naar verwachting van Binken zullen de onderhandelingen over een schikking ,,maanden'' in beslag nemen. De advocaat van J. Veerman was niet bereikbaar voor commentaar.