Skiër Baxter verdacht van dopegebruik

De Schotse skiër Alain Baxter, winnaar van de bronzen medaille op de olympische slalom in Salt Lake City, wordt verdacht van doping. Volgens het Brits olympisch comité heeft hij het verboden middel metamfetamine gebruikt.

Sporen van het product werden bij Baxter aangetroffen bij een controle na afloop van de slalom. De skiër werd daarover vorige week ingelicht en besloot het nieuws zelf naar buiten te brengen. Baxter: ,,Ik ben totaal verrast door dit nieuws. Omdat ik een zuiver geweten heb, maak ik dit persoonlijk bekend.''

Vooralsnog is Baxter zijn medaille nog niet ontnomen. Het Britse olympisch comité wil daartoe eerst het onderzoek van het internationaal olympisch comité afwachten. Het IOC wil voorlopig geen commentaar geven.

De 28-jarige Baxter groeide na zijn optreden in Salt Lake City uit tot nationale held. Hij was de eerste Brit die bij Winterspelen een medaille won bij het alpineskiën. De podiumplaats van Baxter was één van de grootste verrassingen van de Spelen in het Amerikaanse Salt Lake City.

Afgelopen donderdag werd The Highlander, zoals hij wordt genoemd, met vuurwerk en muziek glorieus binnengehaald in zijn Schotse woonplaats Aviemore. Eerder kreeg hij al groots welkom tijdens een rondrit in de Schotse hoofdstad Edinburg.

De eerste tien jaar van zijn loopbaan behoorde Baxter niet bij de beste vijftig skiërs van de wereld. Maar vorig jaar maakte hij plotseling een enorme progressie door. Tijdens elke wedstrijd om de World Cup slalom scoorde hij punten. Tijdens het wereldkampioenschap eindigde hij echter teleurstellend als zestiende. De olympische medaille betekende het hoogtepunt in zijn loopbaan.

Baxter heeft na het bekend worden van de dopingtest juridische bijstand ingeroepen en zal zich binnenkort voor zowel de onderzoeks- als de tuchtcommissie van het IOC verantwoorden.

Baxter is het vierde dopinggeval van de Spelen in Salt lake City. Op de slotdag kwam aan het licht dat de langlaufers Johann Mühlegg, Larisa Latsoetina en Olga Danilova waren betrapt op het gebruik van het verboden middel darbepoëtin.