Seriemoorden in de negentiende eeuw

In de herfst van 1888 werden in tien weken tijd vijf Londense prostituees gruwelijk vermoord door de eerste seriemoordenaar uit de geschiedenis, Jack the Ripper. Er wordt nog steeds heftig gestreden over de vraag wie de moordenaar was. Een hypothese die de moorden verklaart als dwaalspoor om een lid van de Britse koninklijke familie te beschermen werd al eerder verfilmd, bijvoorbeeld in het Sherlock Holmes-avontuur Murder by Decree (Bob Clark, 1978) en lag ook ten grondslag aan het stripboek van Alan Moore en Eddie Campbell From Hell (1999). De gelijknamige film werd onlangs geregisseerd door de tweelingbroers Allen en Albert Hughes, en opgenomen in Praag en omgeving. Merkwaardig genoeg zagen de gebroeders Hughes een overeenkomst tussen het Londense East End in de negentiende eeuw en het leven in een zwart getto in Detroit, waar ze zelf uit afkomstig zijn en waar ze eerder een speelfilm over maakten (Menace II Society).

De curieuze achtergrond van From Hell vormt niet de enige aanbeveling voor de dit jaar voor het hoofdprogramma van het International Film Festival Rotterdam geselecteerde productie. De hoofdrol van Johnny Depp als de met het moordonderzoek belaste inspecteur Abberline roept herinneringen op aan Tim Burtons Sleepy Hollow, waarin Depp ook al moorden trachtte op te lossen in een decor dat de genres fantasy, thriller en kostuumfilm vermengt.

From Hell gooit nog meer door elkaar. De openings- en slotscènes, waarin Depp de moorden voorziet in een opiumroes, hebben weinig met de rest van de film te maken, evenmin als zijn liefde voor een van de slachtoffers. En het toeschrijven van het moordcomplot aan de vrijmetselarij komt als een wel heel belegen konijn uit de hoed, hoe zwierig de camera ook van het trottoir in Whitechapel afdaalt naar de rioolkrochten van de samenzweerders.

From Hell. Regie: The Hughes Brothers. Met: Johnny Depp, Heather Graham, Ian Holm. In 45 bioscopen.

    • Hans Beerekamp