Rechter bepaalt of operatie nodig is

Mogen artsen een baby behandelen tegen de wil van de ouders in of niet? De autoriteiten in Newcastle hebben de rechter gevraagd daarover te oordelen. De zaak dient vandaag.

De baby werd geboren met een sterk misvormd gezicht: het rechteroor en -oog, en de helft van de neus en kaak ontbreken. Het meisje staat nu onder voorlopige bescherming, om te verzekeren dat de ouders haar niet uit het koningin Victoria ziekenhuis weghalen. Ze hebben daarmee gedreigd, omdat ze vinden dat de artsen hun kind als een medisch experiment beschouwen.

De drie maanden oude Maria Rafi werd in Saoedi-Arabië geboren, de ouders waren daar op bezoek bij familie van de vader, Aziz Rafi. Maria zal tot ze 18 jaar is ongeveer 20 operaties moeten ondergaan om haar gezicht te herstellen. Dat hebben de ouders al aanvaard. De discussie ontstond toen de artsen een cameraatje in de neus van de baby wilden plaatsen, om te zien of een tracheotomie nodig is. Dat is een gaatje in de luchtpijp, dat haar zou helpen beter te ademen. De artsen vrezen dat de ademhaling anders plots kan stilvallen.

De ouders stellen dat de baby al is onderzocht in Saoedi-Arabië, en dat een tracheotomie toen niet nodig bleek. ,,Niemand opereert onze dochter, als dat naar ons gevoel niet nodig is'', zegt moeder Suzanne Taylor. De ouders brachten hun kind alleen maar naar het ziekenhuis in Newcastle, omdat het kou had gevat.

Richard Nicholson, de uitgever van het Britse Bulletin voor Medische Ethiek, vindt dat de artsen een grotere inspanning moeten doen om tot een consensus te komen met de ouders en ,,hun wensen niet arrogant met de voeten te treden''. Nicholson: ,,Maria's leven is immers niet onmiddellijk bedreigd. Ze maakte al een vliegreis van Riad naar Newcastle, en overleefde dat kennelijk zonder problemen.''

Sommige medici vinden dat het ziekenhuis te snel zijn toevlucht neemt tot de wet. Openbare aanklager Allan Levy zegt dat iedere redelijke lokale autoriteit de rechter zou inroepen voor ,,dit soort moeilijke beslissing, die een kwestie kan zijn van dood of leven''.

Er werd al vaker een beroep gedaan op de rechter in dit soort kwesties. In november 2000 werden de Britse siamese tweelingszusjes Mary en Jody van elkaar gescheiden, hoewel de ouders dat niet wilden. Mary was de zwakste van de twee en stierf na de operatie, zoals verwacht. Maar zonder operatie waren beide meisjes na een paar maand gestorven, zeiden de artsen. De ouders hadden zich lang tegen de operatie verzet, omdat zij vonden dat God moest beslissen over het leven van hun dochters. Uiteindelijk legden ze zich neer bij de besilissing van het Hof van Beroep, die bepaalde dat de operatie wettig was.