Peres wil uit Israëlische regering

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres maakt zich op om uit de regering van nationale eenheid van Likud-premier Ariel Sharon te stappen.

De minister kan zich niet langer verenigen met de recente Israëlische militaire acties tegen het Palestijnse zelfbestuur van Yasser Arafat waartoe premier Sharon heeft besloten. ,,Als ik zou hebben geweten dat de regering de huidige confrontatie met de Palestijnen zou aangaan zou ik geen zitting hebben genomen in de regering van nationale eenheid'', zei Peres gisteren.

Het is de eerste maal dat Peres in het openbaar kritiek uitoefent op het snel escalerende militaire geweld tegen de Palestijnen. Morgen komt de parlementsfractie van de Arbeidspartij bijeen om over het opbreken van de regering van nationale eenheid te beraadslagen. Op voorstel van de minister van Defensie Benjamin ben Eliezer, de onlangs gekozen leider van de partij, zal er dan nog niet over een dergelijke dramatische stap worden beslist. De drang om het politieke verbond met Sharon op te zeggen, neemt echter wel snel toe binnen de Arbeidspartij.

Enkele leden menen dat de partij zelfmoord pleegt, wanneer in oorlogstijd wordt besloten de regering van nationale eenheid te verlaten en daarmee de regering te laten springen. ,,In tijden van oorlog slaan we de handen juist ineen en worden regeringen van nationale eenheid gevormd'', zei Ran Cohen, de secretaris-generaal van de Arbeidspartij vanmorgen.

Volgens waarnemers en Israëlische media heeft premier Sharon besloten het Palestijnse zelfbestuur van Arafat te vernietigen. Hoewel Sharon dat geheim houdt, maken zij dit op uit de doelen die de helikopters en F-16 straaljagers tijdens het offensief tegen de Palestijnen kiezen. Stelselmatig worden gebouwen van de verschillende militaire takken van het Palestijnse zelfbestuur gebombardeerd.

De steeds grotere invallen in Palestijns autonoom gebied wordt door Israëlische commentatoren gezien als het voorspel tot de herovering van de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever en de daaruit volgende verdrijving van Yasser Arafat. Gisteravond bepleitten de ministers Livnat en Landau, uit de rechtervleugel van de regering, dit in een televisiedebat.

Wegens de precaire binnenlandse veiligheidssituatie zullen 60.000 reservisten pistolen kunnen aanvragen voor zelfverdediging. Ook is het besluit genomen publieke plaatsen in heel Israël te beveiligen. Scholen, zwembaden, ziekenhuizen, bioscopen, winkelcentra zullen gewapende veiligheidsagenten in dienst moeten nemen. Gemeentes moeten toezichthouden op het naleven van deze verordering en ook de kosten dragen.