PCM-topman Smaling stapt op

C. Smaling stapt eind dit jaar als bestuursvoorzitter van PCM Uitgevers. Het concern, uitgever van onder meer NRC Handelsblad, de Volkskrant, Trouw en Algemeen Dagblad, heeft nog geen opvolger voor de vertrekkende bestuursvoorzitter aangewezen.

Dat heeft PCM Uitgevers vanochtend bekendgemaakt. De bestuursvoorzitter stapt naar eigen zeggen op omdat hij zijn functie ,,heel lang'' vervuld heeft ,,en het wel mooi is geweest''. Smaling (56), opgeleid als jurist, was sinds 1990 bestuursvoorzitter van PCM Uitgevers, dat toen nog de Perscombinatie heette. Het concern, waarbij ruim 4.000 mensen werken, is ook eigenaar van boekenuitgeverij Meulenhoff en opleidingsinstituut IBO.

Volgens Smaling is er geen directe aanleiding voor zijn besluit te vertrekken. ,,Er is geen ruzie of gedoe in het bedrijf.'' Zijn mede-bestuursleden, B. Knapen en A.J. Zoomers, hebben de raad van commissarissen van PCM laten weten niet beschikbaar te zijn voor de voorzittersfunctie.

Het vertrek van Smaling komt op een moment dat PCM een moeilijke periode doormaakt. De onderneming kampt met dalende krantenoplages en inzakkende advertentie-inkomsten. De nettowinst over het eerste halfjaar van vorig jaar daalde van 17,3 miljoen euro naar 4,2 miljoen euro. Voor heel 2001 verwacht het bedrijf een winst die niet veel meer dan 9 miljoen euro zal bedragen.

Smaling lag de afgelopen jaren regelmatig in de clinch met de meerderheidsaandeelhouder van het uitgeefconcern, de stichting Het Parool. De stichting bewaakt de identiteit van de gelijknamige krant. Vorig jaar december bereikte de PCM-top een belangrijk compromis met de stichting die na lang overleg akkoord ging met inlevering van een aantal van haar bevoegdheden. Tevens werd de deur opengezet voor een nieuwe aandeelhouder, een stap die het concern noodzakelijk vindt voor verbreding van zijn activiteiten. PCM Uitgevers wil minder afhankelijk worden van het dagbladbedrijf.

vraaggesprek: pagina 15