`Negatieve gevolgen'

Japan en Zuid-Korea betreuren het Amerikaanse besluit om heffingen op staalimport te verhogen en overwegen de zaak aan te kaarten bij de Wereldhandelsorganisatie WTO.

Japan ,,heeft twijfel of de Amerikaanse hulpmaatregelen in overeenstemming zijn met het huidige handelsakkoord'', stelt minister Yoriko Kawaguchi (Buitenlandse Zaken) in een verklaring. Derhalve houdt het land ,,alle opties'' die het akkoord biedt voor tegenmaatregelen open. Ook de Zuid-Koreaanse minister Shin Kook-hwan (Handel en Industrie) zei een ,,beroep bij de WTO te overwegen'''.

Kawaguchi stelt dat de Amerikaanse maatregelen ,,uitstel zijn van structurele aanpassingen in de Amerikaanse staalindustrie'' en niet zullen leiden tot een ,,fundamentele oplossing'' van de problemen.

De VS ,,schuiven de problemen van de Amerikaanse staalindustrie af op staalimport'', stelt president Akira Chihaya van Nippon Steel. Japanse bedrijven exporteerden vorig jaar voor 1,8 miljard dollar staal naar de VS. Zuid-Koreaanse bedrijven kwamen tot 1,1 miljard dollar.

De Duitse minister van economische zaken Werner Müller heeft geen goed woord over voor de ,,VS die hun problemen proberen op te lossen ten koste van de Duitse economie. De Duitse staalindustrie is gereorganiseerd ten koste van een groot banenverlies. Maar zonder protectionistische maatregelen.''