Mugabe wijzigt spelregels

Robert Mugabe, het staatshoofd van Zimbabwe, heeft gisteren van zijn vergaande presidentiële bevoegdheden gebruik gemaakt door een omstreden kieswet in te voeren die vorige week nog door het Hooggerechtshof onrechtmatig werd verklaard. Die wet maakt het makkelijker om te knoeien bij de presidentsverkiezingen van komend weekend. De 78-jarige Mugabe heeft voor het eerst sinds hij in 1980 aan de macht kwam serieuze concurrentie: van oppositieleider Morgan Tsvangirai.

De kieswet geeft vergaande bevoegdheden aan de speciale verkiezingsfunctionarissen die door de regering zijn gekozen. Zij mogen onafhankelijke waarnemers de toegang beletten. Zij kunnen kiezers weigeren die niet aan de verscherpte identificatieverplichtingen voldoen. Voorlichting aan kiezers is volgens de kieswet verboden.

Oppositiepartij MDC heeft fel geprotesteeerd tegen het alsnog rechtmatig verklaren van de wet. De raadsman van de MDC, Adrian de Bourbon, noemde het presidentieel decreet ,,illegaal en in strijd met de grondwet''. Hij noemde het ,,een schande'' dat een van de presidentskandidaten tussentijds de spelregels verandert om zichzelf te kunnen bevoordelen. ,,Robert Mugabe kan de verkiezingen alleen maar winnen door te frauderen'', zei David Coltart, de tweede man van de MDC. En de vooraanstaande Zimbabweaanse politieke analist Masipula Sithole verklaarde: ,,Dit is een duidelijk bewijs dat Mugabe vastbesloten is om met alle mogelijke middelen aan de macht te blijven, desnoods door vals te spelen.''

Verkiezingswaarnemers toonden zich gisteren erg bezorgd omdat de regering nog steeds niet heeft bekend gemaakt op hoeveel plaatsen en waar precies gestemd zal worden. Vertegenwoordigers van leger en politie zeiden dat ze door hun superieuren werden gedwongen schriftelijk te stemmen, en alleen op Robert Mugabe. Minister van Defensie Sydney Sekeramayi wees die beschuldiging verontwaardigd van de hand.

Mugabe zei maandag op een verkiezingsbijeenkomst dat zijn partij door zelfgenoegzaamheid terrein heeft verloren . ,,Maar we zijn nu weer helemaal wakker. Onze overwinning staat vast.''

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bracht deze week een vernietigend rapport uit over de mensenrechtensituatie in Zimbabwe. De regering wordt daarin ondermeer beschuldigd van moord, het ondermijnen van de onafhankelijkheid van het rechterlijk systeem en het voeren van ,,een systematische campagne van geweld tegen aanhangers en potentiële aanhangers van de oppositie''. Volgens het rapport hebben medewerker van leger en politie meegewerkt aan marteling van oppositieleden.