Minister Italië noemt EU fascistisch

De Italiaanse oppositie eist het aftreden van Umberto Bossi, leider van de Lega Nord en minister van Hervorming in de regering-Berlusconi, nadat die zich zeer negatief heeft uitgelaten over de Europese Unie.

Op een partijbijeenkomst noemde Bossi dit weekeinde de Europese Unie een voorbeeld van ,,het nieuwe fascisme, omdat ze weigert de volkssoevereiniteit te accepteren''. Bossi riep op tot ,,burgerlijk verzet tegen de technocratische en corrupte Europese superstaat''.

De oppositie is vooral verontwaardigd dat premier Berlusconi geen afstand heeft genomen van Bossi's uitspraken. Berlusconi was aanwezig op het congres van Bossi's partij, omarmde hem en sprak de menigte toe. De premier heeft zich in het parlement verdedigd door de opmerkingen van Bossi te relativeren. Volgens Berlusconi zijn de mensen wel gewend aan ,,Umberto's kleurrijke taalgebruik''.

Oppositieleider Francesco Rutelli heeft – met een verwijzing naar de sancties tegen Oostenrijk toen daar een rechts-populistische regering aantrad – de Europese Commissie in een brief aangespoord om maatregelen te nemen.

Sinds het aantreden van Berlusconi groeit de twijfel over de Europese gezindheid van de huidige Italiaanse regering. Italië gold altijd als een van de meest pro-Europese landen van de Unie, maar Berlusconi is in de laatste maanden herhaaldelijk in conflict gekomen met andere EU-landen, zoals over een aanscherping van het Europese opsporingsbevel en internationale justitiële samenwerking en de vestigingsplaats van het Europese bureau voor voedselveiligheid.

Voor Renato Ruggiero was dat twee maanden geleden aanleiding om op de stappen als minister van Buitenlandse Zaken, een functie die Berlusconi voorlopig zelf waarneemt. De politiek onafhankelijke Ruggiero was door Berlusconi juist aan de regering toegevoegd om het internationale vertrouwen te versterken.

In een interview met de krant La Repubblica zei Ruggiero gisteren, dat iedereen nu kan begrijpen waarom hij is afgetreden. ,,Als ik het toen niet had gedaan, had ik het vandaag moeten doen na Bossi's monsterlijke uitspraken.'' Volgens minister van Europese Zaken Rocco Buttiglione heeft Bossi met zijn uitspraak de grens bereikt van wat acceptabel is. ,,Er zijn grenzen waar we niet over heen kunnen gaan zonder de indruk te wekken dat we niet in Europa geloven'', aldus Buttiglione in de krant Il Messaggero.

President Carlo Ciampi heeft gisteren een gesprek gehad met Berlusconi. Hij zei na afloop dat aan de Europese gezindheid van Italië en de huidige regering niet getwijfeld hoeft te worden.