Miloševic krijgt hulp van netwerk

Politie, leger en gevluchte Kosovo-Serviërs helpen Slobodan Miloševic bij zijn verdediging voor het Joegoslavie-tribunaal. Een netwerk van `honderden patriotten' verschaft informatie en verifieert de verklaringen van tribunaal en getuigen. Dit heeft de internationale secretaris van Miloševic' socialistische partij (SPS), Vladimir Kršljanik, tegen deze krant gezegd.

Miloševic staat sinds 12 februari terecht voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Hij wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden in Kosovo en Kroatië en van genocide in Bosnië. Sinds het begin van het proces heeft de voormalige president bewondering afgedwongen door zijn zeer gedetailleerde kennis en zijn harde manier van ondervragen. Miloševic erkent het tribunaal niet en heeft geen advocaat. Hij voert zijn eigen verdediging.

Miloševic krijgt zijn informatie grotendeels via de Vereniging Sloboda (Vrijheid), die is opgericht om de ex-president te helpen met gedetailleerde informatie die hij voor zijn verdediging, en dan vooral de kruisverhoren van getuigen, nodig heeft. Hij belt de leden van deze vereniging, onder wie zijn juridisch adviseur Tomanovic, regelmatig. De vereniging, die zetelt in het centrum van de Servische hoofdstad Belgrado, telt naar eigen zeggen een kleine twintig leden. Deze onderhouden contacten met allerlei andere informanten en zetten die in om verklaringen van het tribunaal en getuigen te weerleggen. Op dit moment is vooral de informatie van naar Servië verdreven Kosovo-Serviërs van groot belang: het proces concentreert zich op dit moment op Kosovo.

Vooral de inbreng van informanten van politie en leger (van wie de indentiteit door de vereniging zorgvuldig geheim wordt gehouden) is opmerkelijk. De twee instellingen vallen respectievelijk onder het Servische ministerie van Binnenlandse Zaken en het Joegoslavische ministerie van Defensie.

Deze ministeries worden geleid door voormalige opposanten van Miloševic, die inmiddels klagen over de ruimte die Miloševic krijgt voor het tribunaal. Zo zei de Servische premier Zoran Djindjic onlangs tegen Der Spiegel: ,,Dit circus stelt mij en mijn hervormingsgezinde regering voor een dilemma.'' Miloševic' onverzettelijke optreden heeft zijn populariteit in Servië doen stijgen.

netwerk: pagina 5

    • Yaël Vinckx