Humor voor kinderen

Precies een jaar geleden gingen de kunstkisten voor kinderen van de Rotterdamse stichting Autoped, in vlammen op. Kleine, prachtige musea waren dat. In de verrassingsdozen met als thema bijvoorbeeld `tijdmachine' zaten platen van kunstenaars als Wim Hofman en Harriet van Reek, maar ook muziekinstrumenten. De kisten, die te huur waren, zijn voorgoed verloren gegaan.

De BoekieBoekie-krant daarentegen, een uitgave van dezelfde stichting, bloeit als nooit tevoren. Het tijdschrift heeft een nieuw formaat gekregen en een heldere nieuwe opmaak in kleur. Ook de inhoud is gevarieerder en toegankelijker geworden, met werk van kinderboekenschrijvers en -illustratoren die in stijl uiteenlopender zijn dan voorheen. In vroeger jaren leek BoekieBoekie te vaak een blad uitsluitend voor wel erg kunstzinnige, cultureel onderlegde kinderen. Nu gun je elk kind een abonnement.

Het laatste nummer heeft als thema `verkleurd'. Khalid Boudou, die het afgelopen jaar succesvol debuteerde met de volwassenenroman Het schnitzelparadijs, schreef een verhaal over een jongen en een duif. Boudou schrijft nog een beetje te nadrukkelijk voor kinderen. Hij legt alles uit: ,,Wanneer zijn moeder even niet kijkt, stopt [Wimco] ook zijn kikker in zijn tas. De kikker is zijn enige vriendje.'' Vervolgens vertelt Boudou nog een aantal keren met (te)veel nadruk hoe eenzaam Wimco is. Hij wordt gepest met zijn grote oren en zijn slissende stem. Toch boeit het verhaal, dankzij Boudou's humoristische stijl (op de speelplaats staan ,,de clubjes knikkeraars, de hinkelbinken en de vrouwtjes onder de springtouwtjes'') en Wimco's onverwachte redding. Er komt een duif aan te pas die Moestafa Ben Balafa.

Ook Paul Biegel verrast met zijn verhaal `Mimi'. Mimi is een meisje dat ouwehoert als Pippi Langkous. Over alle voorwerpen waarop zij in het dagelijks leven stuit, een steentje uit het grintpad, een bloeze op een rommelmarkt, vertelt ze een kletsverhaal. Alleen blijkt alles waar te zijn. Dat is een spannend en tot de verbeelding sprekend idee. Ook Lydia Rood schreef een spannend verhaal, getiteld `code geel'. Rindert Kromhout publiceert een komisch stukje uit zijn nog te verschijnen verhalenboek voor jonge kinderen over `Bil en Wil', met erg leuke illustraties van Jan Jutte.

Behalve verhalen en verzen staan er in de BoekieBoekie-krant ook rubrieken, interviews en reportages. Daan Remmerts de Vries, redacteur van de krant, heeft een beeldende kunst-rubriek waarin hij bij monde van aap Kwast aanstekelijk over schilderijen vertelt. Aardig is dat volwassen kunst in de BoekieBoekie-krant op een pretentieloze manier gecombineerd wordt met wat kinderen zoal bezighoudt. Bijzondere hobby's komen aan bod, zoals het zoeken en open zagen van stenen bij de Lapidaristenclub. Ook maken kinderen `gedichtenposters' die in het blad worden afgedrukt. Indira van Rossum (13) schilderde een zee met een hengelaar in een bootje: ,,Vissertje visserde op het water/Denkend aan zijn zorgen/denkend aan later,/denkend aan morgen./Een zoute traan drupte in het zoute/water dat nu nog zouter was.''

BoekieBoekie, Kunst en literatuur voor kinderen. Jaargang 11, nummer 44. 1,75 euro. www.boekie-boekie.nl

    • Judith Eiselin