Hoe zijn de mariniers uit de VS gedood?

Terwijl de eerste Amerikaanse slachtoffers van de fatale militaire missie in Zuid-Afghanistan in lijkkisten op de Amerikaanse basis in Duitsland arriveren, wordt de precieze toedracht van hun dood steeds duidelijker. Uit nieuwe informatie van het Pentagon blijkt dat het onheil maandagochtend vroeg toesloeg toen twee Chinook-helikopters landden bij het hooggebergte van Shahi Kot. Een van de toestellen werd geraakt door een vijandelijke granaat, waarna beide helikopters wisten te ontkomen.

Na inspectie van de schade stelde de bemanning vast dat één soldaat bij het overhaaste vertrek uit het toestel was gevallen. De tweede helikopter keerde terug om de militair te redden, maar die bleek inmiddels te zijn gedood door Al-Qaeda strijders. Een onbemand Amerikaans toestel maakte foto's waarop is te zien hoe de marinier door drie moslimstrijders wordt weggesleept. Of hij toen nog leefde, is onduidelijk. Enkele uren later landden twee andere Chinook-helikopters in het gebied. Eén toestel leverde Amerikaanse commando's af en vertrok. Het andere toestel werd onder vuur genomen en kon niet wegkomen. In het vuurgevecht wat daarna ontstond kwamen zeven Amerikanen om en raakten elf anderen gewond. Pas twaalf uur later konden de elf overlevenden worden ontzet.