Hart voor de reiswereld

Met gebak, bloemen en bitterballen haalde het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) vorige maand zijn nieuwe directeur binnen: de 43-jarige Romana Engeman. Was de overkoepelende reisorganisatie zo blij van de vorige baas af te zijn? ,,Helemaal niet'', zegt hoofd communicatie Mirjam Dresmé verschrikt, ,,zo'n ontvangst is bij ons gebruikelijk.'' De ANVR, met 650 aangesloten reisondernemingen, toont zich niettemin verguld met de acquisitie van Engeman, over wie in de reisbranche en bij vorige werkgevers nauwelijks een onvertogen woord valt.

Engeman studeerde andragologie en massacommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam. In haar studententijd werkte ze bij reisorganisator NBBS. Zowel andragologie als de NBBS zijn inmiddels opgeheven. Maar daar mogen we niets uit afleiden, zegt een lachende Engeman in een reactie. ,,Dat is niet mijn schuld.'' Ze bouwde een carrière op bij adviesbureaus en reisorganisaties. In haar vorige functie was ze `business unit manager leisure & lifestyle' bij de Utrechtse Jaarbeurs. Een hele mond vol Engels, maar wat deed ze? Anton Innemee, algemeen directeur van Jaarbeurs Exhibitions & Media legt uit: ,,Romana was bij ons een fantastische organisator. Ze kon op voortreffelijke wijze partijen bij elkaar brengen en had grote kennis van zaken.'' Onder haar leiding groeide de Vakantiebeurs uit tot een fenomeen, aldus Innemee. De Jaarbeurs nam vorig jaar met pijn in het hart afscheid van haar, want ,,een vakvrouw zoals zij vind je niet snel weer''.

Engeman pakte na de Jaarbeurs haar koffers om zich enige maanden te wijden aan haar favoriete vrijetijdsbesteding: reizen. Een trip naar Australië en Nieuw-Zeeland om energie en inspiratie op te doen. De benoeming bij de ANVR had ze inmiddels op zak.

Voor haar is het vanzelfsprekend dat vrouwen leidinggevende functies bekleden in de mannenwereld die bedrijfsleven heet. Vandaar dat ze al jaren actief is in de belangenorganisatie Vrouwen in Marketing en Communicatie (VMC), een netwerk van zakenvrouwen. Op het secretariaat van de VMC in het Overijsselse Oldemarkt neemt een man de telefoon op. `Secretaresse' Dick Gravesteyn (zijn vrouw is lid) zegt Engeman vaak aan de lijn te hebben gehad, maar vergaderen in haar gezelschap doet hij niet. ,,Ik mag daar niet bij zijn.'' VMC-lid Nicolette Huiskes, directeur van een marktonderzoeksbureau, mag dat uiteraard wel. Ze typeert Engeman als ,,een prettige, ambitieuze, vrolijke en enthousiaste vrouw''. Dat klinkt ronkend. ,,Het is gewoon zo, een heel leuk mens, in haar werk een perfectionist, ze eist veel van zichzelf en ook van anderen'', aldus Huiskes.

Jan Groenendijk, die op het Haagse adviesbureau Hollander en Van der Mey vijf jaar haar directeur was – voordat ze naar de Jaarbeurs overstapte – bevestigt het positieve beeld van Engeman. ,,Ze was een geweldige adviseur, loyaal, toegewijd, sterk in de analyse.'' Een beperking zag hij ook: ,,Romana was altijd overtuigd van haar eigen gelijk, maar had wel eens moeite dat aan anderen uit te leggen.''

Kan ze de leiding over een wijdvertakte club als de ANVR aan? ,,Dat zal moeten blijken'', zegt Groenendijk. Huiskes is ervan overtuigd dat Romana Engeman de juiste vrouw op de juiste plek is: ,,Haar hart ligt bij de reiswereld. Een betere directeur kon men zich niet wensen.''

Romana Engeman? ,,Ah, R.E. bedoelt u'', zegt de telefoniste van ANVR. Zo snel is de naam van de nieuwe directeur al ingeburgerd.

    • Lolke van der Heide