Gevaar politieke crisis in Kroatië afgewend

In Kroatië heeft een compromis tussen de partijen in de regerende coalitie gisteren een dreigende regeringscrisis en het gevaar van vervroegde verkiezingen afgewend.

De leider van de sociaal-liberale partij HSLS, Drazen Budiša, legde onlangs een tijdbom onder de regering, waarin zijn partij de op een na grootste partner is. Hij eiste het aftreden van vijf HSLS-ministers, die hem vorig jaar juli niet hadden gesteund toen hij zich verzette tegen de samenwerking van Kroatië met het Joegoslavië-tribunaal en de uitlevering van Kroatische verdachten.

Budiša verloor indertijd zijn partijvoorzitterschap, maar hij heroverde dat in december. Sindsdien poogt hij zijn gezag in de partij te herstellen, onder andere door de niet-loyale ministers tot aftreden te dwingen. De ministers weigerden – gesteund door de sociaal-democratische premier Ivica Racan – af te treden, waarop de coalitie uiteen dreigde te vallen. Vorige week traden alle ministers die de HSLS in de regering heeft af, uit protest tegen een besluit van de leiding van hun partij drie van hen terug te trekken.

Gisteren kwamen de leiders van de vijf partijen in de regering van premier Ivica Racan tot een compromis, dat voorziet in toetreding van Budiša tot de regering – hij wordt vice-premier – en een vergroting van de zeggenschap van de kleine coalitiepartners ten koste van die van de sociaal-democraten. De vijf ministers die Budiša vorig jaar ontrouw waren en wier aftreden hij eiste, blijven deel uitmaken van de regering. Een zesde minister, die inmiddels uit de HSLS is gezet, wordt wel vervangen.