Geen hindernissen meer voor Galileo

Nederland verwacht dat het Europese satelliet-navigatiesysteem Galileo er komt, nu Duitsland zijn bezwaren heeft laten vallen. Minister Zalm (Financiën) zei gisteren dat Nederland nog wel wil proberen randvoorwaarden te formuleren over financiering en strikte niet-militaire toepassing van Galileo, een Europees alternatief is voor het Amerikaanse Global Positioning System (GPS).

Het kabinet zal volgens Zalm binnenkort zijn standpunt bepalen voor de EU-raad van transportministers. De ministers nemen eind volgende maand een besluit over het project.

Zalm erkende dat Nederland zo'n besluit niet meer kan tegenhouden. ,,Als je overstemd bent, dan ben je weg'', aldus Zalm. Naast Nederland blokkeerden belangrijke lidstaten als Duitsland en Groot-Brittannië een besluit.

Deze landen hadden vooral bezwaar tegen de onzekerheid over de kosten voor Galileo, dat bijna 3,5 miljard euro gaat kosten, en over de participatie van bedrijven in het project. Ook wilden Nederland en andere lidstaten vastleggen dat Galileo uitsluitend voor civiele doelen wordt gebruikt. Daarover bestaat nu nog steeds geen volledige duidelijkheid.

De EU-lidstaten maken nu gratis gebruik maken van het Amerikaanse GPS. De Europese Commissie heeft zich steeds sterk gemaakt voor een alternatief systeem om niet afhankelijk te zijn van de Amerikanen en om de ontwikkeling van Europese technologie te stimuleren. Galileo kan, samen met dertig satellieten, in 2008 operationeel zijn. De VS gaat pas later van start met een gemoderniseerd GPS-systeem.

Minister Zalm behoorde steeds tot de grootste tegenstanders van Galileo. Hij vroeg zich eind vorig jaar nog af ,,of een apart Europees navigatiesysteem zin heeft''. Minister Netelenbos (Transport) zei eind vorig jaar dat Galileo ,,uit strategisch oogpunt belangrijk kan zijn''.