Even nacalculeren met Aegon

Ze zijn er nog altijd op het Haagse hoofdkantoor van Aegon, de schermen waarop de medewerkers bij het begin van de arbeid de laatste beurskoers van de verzekeraar kunnen zien. Maar de laatste tijd is het niet meer zo prettig om het gebouw te betreden. De beurskoers daalt al ruim twee jaar. Inmiddels zit het aandeel op hetzelfde niveau als vier jaar geleden.

Morgen komt de verzekeraar met zijn jaarresultaten. Zijn die dan zo slecht? Hoogstwaarschijnlijk niet. Aegon is de enige grote Nederlandse financiële instelling die niet met een winstwaarschuwing hoefde te komen. In de loop van vorig jaar is de winstprognose zelfs verhoogd: een groei van 10 tot 15 procent werd opgeschroefd naar 12 tot 17 procent. Dat die nu volgens Aegon onderin deze bandbreedte zal uitkomen, doet daar niets aan af.

Neen, Aegon is uit de gratie omdat het net als andere verzekeraars een grote belegger is. En beleggers worden getroffen door de beursmalaise. Aan de kleurrijke winstcijfers van Aegon hecht de buitenwacht niet zoveel waarde. En dat is niet onterecht.

Aegon heeft als levensverzekeraar verplichtingen op lange termijn. Daarom moeten de daar tegenover staande beleggingsopbrengsten volgens het concern niet in de benauwde visie van één jaar worden bekeken. Voor het gemak – Aegon blijft een dienstverlener – worden de winsten op de miljardenportefeuille gespreid voorgerekend. Aegon kijkt naar zijn gemiddelde rendement van de afgelopen dertig jaar en laat dat los op de gemiddelde portefeuille-omvang in de laatste zeven jaar. Van deze theoretische winst wordt de werkelijke winst op verkochte beleggingen afgetrokken. En zie, daar is Aegons beleggingsresultaat.

In 2001 heeft Aegon wel even aan de definitie gesleuteld. Het plafond van 7 procent op het dertigjaarsgemiddelde is vorig jaar opgeheven.

De buitenstaander ziet de `winsten' van Aegon inmiddels snel oplopen. In 1998 vertegenwoordigde de nacalculatie 21 procent van Aegons groepswinst, in 1999 een kwart, in 2000 29 procent en over de eerste negen maanden van 2001 komt de teller uit op 31 procent. Precies het tegenovergestelde van de beursmisère.Aegons regime zorgt in goede tijden voor te slechte resultaten en in de huidige slechte tijden voor te goede resultaten. Minister Zalm van Financiën wil deze methode niet voor niets verbieden.

Aegon presenteert morgen resultaten, maar geen jaarresultaten. De zeggingskracht is beperkt door alle schattingen op basis van het verleden. En die bieden geen garantie voor de toekomst.

    • Jeroen Wester