Duitser Kunz hockeyspeler van het jaar 2001

Niet de Nederlanse virtuoos Teun de Nooijer maar Florian Kunz, de aanvoerder van de Duitse ploeg, is vandaag door de internationale hockeyfederatie FIH uitgeroepen tot speler van het jaar 2001. Kort na de bekendmaking verliet de Nederlandse selectie demonstratief de zaal. ,,Een schande en een schertsvertoning'', zo typeerde bondscoach Joost Bellaart de uitverkiezing waarmee Kunz in de voetsporen treedt van Stephan Veen.

De oud-aanvoerder van Nederland won de aanmoedigingsprijs tweemaal, zowel in 1998 als in 2000. Bij de vrouwen viel de keuze vandaag op Luciana Aymar, de aanvallende middenveldster van Argentijnse ploeg die in augustus het toernooi om de Champions Trophy won. Kunz (30) deed in november hetzelfde met regerend Europees kampioen Duitsland. In Rotterdam groeide de strafcornerspecialist met tien doelpunten bovendien uit tot topscorer.

Niettemin wekte zijn uitverkiezing de woede van Bellaart, die het opnam voor Nederlands beste hockeyer. ,,Teun was al voor de derde keer genomineerd en heeft ons vorig jaar in z'n eentje zo ongeveer op de been gehouden. Als je hem niet kiest, prima, maar kom dan met een valide reden. Alle bondscoaches zouden zijn geraadpleegd. Nou, ik heb niets gehoord. Nee, deze uitverkiezing is bezwangerd met de wens iedereen tevreden te houden en daarom zetten daar zo'n wandelende bonenstaak neer.''

Patrick Appels, teammanager van de Nederlandse ploeg, is gisteravond vanuit Kuala Lumpur wegens familie-omstandigheden teruggekeerd naar huis. Bellaart neemt zijn taken waar tot en met zaterdag, wanneer het WK in Maleisië wordt besloten met de finale en de strijd om de derde plaats.