De schuld van Deutsche Telekom

Deutsche Telekom (DT) wil dit jaar graag een eind maken aan zijn schuldproblemen, getuige de doelstelling voor 2002. Eind dit jaar moet de schuldenlast zijn verminderd van 62 miljard euro tot 50 miljard euro.

Het begin is slecht. Een put-optie op Debis-aandelen heeft DT dit jaar alweer 5 miljard euro gekost.

De eerste poging de schuld omlaag te brengen – de verkoop van zes kabeltelevisiedivisies aan Liberty Media – is door de kartelautoriteiten gedwarsboomd. De overgebleven geïnteresseerden zouden wel gek zijn als ze net als Liberty 5,5 miljard euro zouden bieden. De tweede grote belangenverkoop die op stapel staat is de geplande beursgang van T-Mobile, de mobiele dochter van DT. Het concern hoopt daarmee 10 miljard euro binnen te halen, maar wil niet meer dan 20 procent van T-Mobile afstoten. T-Mobile moet dus op z'n minst 50 miljard euro waard zijn, terwijl de huidige marktwaarde van DT in zijn geheel niet veel meer bedraagt (70 miljard euro). Daarom wordt de beursgang misschien uitgesteld tot 2003.

Buiten deze belangenverkopen heeft DT weinig andere mogelijkheden. Er is sprake geweest van het securitiseren van onroerend goed, wat France Telecom vorig jaar deed. Maar daardoor ben je wat je aan rente bespaart meteen weer kwijt aan huur.

Omdat de Duitse overheid 43 procent van de aandelen bezit, zou een claimemissie (uitgifte van aandelen aan bestaande aandeelhouders) neerkomen op een subsidie op kosten van de belastingbetaler. Daar zou de met een begrotingstekort kampende minister van Financiën zeker een stokje voor steken.

Ook zal worden overwogen niets te doen, net als France Telecom. Een degradatie van de kredietwaardigheid van het concern zou vernederend zijn, maar de extra rentekosten bedragen slechts 100 miljoen euro op jaarbasis.

Als het moet kiezen tussen deze oplossing en een waardevernietiging van miljarden euro's door gedwongen belangenverkopen, is het denkbaar dat het bestuur van DT zijn schuldsaneringsdoelstelling laat varen. Dat moet dan wel snel gebeuren. Het is onzinnig vast te houden aan iets waar niemand meer in gelooft.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Paul Raynes