`Cultuurbeleid Amsterdam mist ambitie'

Het Amsterdamse cultuurbeleid mist visie en ambitie. De stad besteedt te weinig geld aan kunst en cultuur, waardoor nieuwbouwplannen blijven steken, jong publiek niet wordt bediend en hedendaagse kunst onzichtbaar blijft.

Dat schrijft de Amsterdamse Kunstraad in een advies aan Amsterdamse politici die na de verkiezingen moeten onderhandelen over een programakkoord voor de periode 2002-2006. Volgens het adviescollege moeten de ambities van Amsterdam ten aanzien van kunst en cultuur veel hoger worden gesteld. De cultuurportefeulle in het college van B&W moet worden verzwaard, bijvoorbeeld door koppeling aan de portefeuilles ruimtelijke ordening of financiën. Het advies is opgesteld na gesprekken met twaalf `sleutelfiguren', onder wie ex-burgemeester Schelto Patijn, Concertgebouw-directeur Martijn Sanders, fotografe Inez van Lamsweerde en het dj/presentatie-duo de Easy Aloha's.

De Kunstraad constateert dat de nationale en internationale positie van Amsterdam als kunstenstad is afgekalfd. Uit eerder onderzoek van de raad bleek al dat Amsterdam van de vier grote steden op de derde plaats staat als het gaat om cultuurbudget per hoofd van de bevolking. Veel nieuwbouw- of verbouwplannen zijn nog niet gerealiseerd door problemen met de financiering. De gemeente verwacht op dit punt teveel van private financiering en zal zelf eerst moeten investeren, aldus de raad. Echter: ,,De vrees is gegrond dat bij de huidige teruggang in de economie, de gemeente pas op de plaats maakt zonder ooit bewogen te hebben.''

In de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen is het Amsterdamse cultuurbeleid inzet geworden van politiek debat. Naar aanleiding van de opnieuw uitgestelde verbouwing van het Stedelijk Museum toonde Geert Dales, wethouder financiën en VVD-lijsttrekker, zich vorige week zeer kritisch over het beleid van cultuurwethouder Saskia Bruines (D66). Bij een lijsttrekkersdebat, gisteravond in theater Cosmic, bepleitte PvdA-lijsttrekker Rob Oudkerk een verzwaring van de cultuurportefeuille en cultuurbeleid als onderdeel van stedelijk beleid. Maarten van Poelgeest (GroenLinks) sloot zich hier bij aan.

,,Reuze zinnig en nuttig'', vindt cultuurwethouder Bruines het kritische Kunstraad-advies. ,, Ik herken me in veel dingen die ze constateren. Te lang is kunst beschouwd als leuke dingen voor erbij, daar moeten we vanaf. Het nieuwe programakkoord biedt een goede kans om de positie van cultuur te verbeteren.''

Financiering van de (ver)bouwplannen van Stadsschouwburg en Centrum voor Nieuwe Muziek zijn rond, aldus Bruines. ,,Grote knelpunten zijn alleen nog het Stedelijk en de Openbare Bibliotheek.'' En achterstallig onderhoud en aanpassing aan ARBO-wetgeving van o.a. Carré en Nieuwe de la Mar. ,,Als we alles up te date willen krijgen is daar zo'n 400 miljoen euro voor nodig.''