Criminelen in Amsterdam leggen elkaar om

Amsterdam heeft de afgelopen tijd enkele (pogingen tot) liquidatie gezien. Is er een bende-oorlog aan de gang?

Dit ziet een voorbijganger op dinsdag 26 februari, half twee 's middags: op de hoek van de Keizersgracht en de Vijzelstraat, in het centrum van Amsterdam, staat een Volkswagen stationcar dubbel geparkeerd. Verderop, op het bordes van nummer 686, het advocatenkantoor Toenbreker, wacht John M. En een halfuur later zal deze door kogels getroffen, zwaargewond, op straat liggen.

Zakenman John M. is geen onbekende in de onderwereld. Hij was de vriend en zakenpartner van Sam Klepper, die in in oktober 2000 voor de deur van diens woning werd doodgeschoten. Diverse misdaadauteurs rekenen het duo Sam en John tot de top van de Nederlandse criminele wereld. Daarvoor was Jan `de snor' Femer door twee mannen op een motorfiets op de Haarlemmerdijk doodgeschoten. Femer en Klepper onderhielden contacten met elkaar. Ternauwernood ontsnapte vorig jaar Cor van H., een van de ontvoerders van biermagnaat Heineken, aan een moordaanslag. Een actie om Klepper te wreken, heette het.

Is er een bende-oorlog gaande in de stad? En moeten de burgers vrezen voor rondfluitende kogels? De Amsterdamse korpschef J. Kuiper wilde onlangs voor de lokale zender AT5 niet verder gaan dan: ,,Wanneer je je als burger niet bezighoudt met vrouwenhandel, drugs of wapens, loop je nauwelijks risico te worden neergeschoten''. Maar blijkbaar zijn er steeds meer mensen die zich wel met deze activiteiten bezighouden, want het aantal doden door vuurwapengeweld neemt toe.

Zo werd enkele dagen na John M. Magdi Barsoum doodgeschoten. Zondag, in de Bloedstraat, een steegje in de Amsterdamse rosse buurt. Een onbekende naderde Magdi van achteren en schoot hem twee kogels door het hoofd. Volgens bronnen in het milieu moet de liquidatie van Magdi worden gezien als een tit for tat na de aanslag op John M. ,,Een van ons, dan een van hen'', zo luidt de reactie.

Wraak is in het Amsterdamse criminele milieu geen onbekend verschijnsel. Wel de professionele manier waarop de jongste slachtoffers zijn neergeschoten. Er is nog niet één schutter gepakt. Het lijkt erop dat er niet meer wordt geprobeerd een onenigheid in der minne te schikken. De Balkan begint tegenwoordig in de binnenstad.

Het mag geen verwondering wekken dat John M. op het bordes op de Keizersgracht stond. M. heeft als strafpleiter de Amsterdamse advocaat H.Jahae, die een paar straten verderop kantoor houdt. Voor fiscale zaken gaat hij naar Toenbreker c.s. Interessanter is dat schuin voor nummer 686, aan het water, een wit Mitsubishi bestelbusje stond geparkeerd. Later blijkt dat de auto drie dagen tevoren is gestolen.

Toen M., een paar minuten na tweeën, het statige pand weer verliet, kwam iemand met een integraalhelm op uit de richting van het witte busje op hem af, trok een vuurwapen en begon te schieten. Eén kogel raakte de gevel van het advocatenkantoor, één kogel boorde zich in de deur van de buren op nummer 684. M. kreeg twee kogels in zijn been en twee in zijn buik. Hij probeerde dekking te zoeken onder een geparkeerde auto. De aanvaller schoot van dichtbij ten minste nog één keer. Die kogel doorboorde een reserveband.

Direct daarop, zegt de politie, kwam een motorrijder aanrijden die even verderop had staan wachten. Hij liet de schutter achterop plaatsnemen en reed ervandoor.

De liquidatiepoging lijkt goed voorbereid. Rond het tijdstip dat M. een afspraak maakte om bij de advocaten langs te komen, werd de witte bestelbus gestolen. De auto viel de politie meteen op. De schuifdeur stond open. In de auto werd een parkeerkaart gevonden, goed voor een dag. Het busje werd weggesleept. In een persbericht laat de politie vandaag weten getuigen te zoeken. Bovenvermelde voorbijganger zegt echter dat de politie zich absoluut ongeïnteresseerd toonde in zijn verklaring.

Vierëneenhalve dag later is Magdi Barsoum, de aimabele Egyptische mede-eigenaar van de Red Light Bar op de Oudezijds Achterburgwal, gedood. In 1994 beschuldigde de Amsterdamse politie hem van corrumperende banden met een toen 44-jarige hoofdagent van politie. ,,Dezerzijds'', schrijft hoofdcommissaris W. van Ingen namens de korpsleiding, ,,is informatie ontvangen dat u twijfel oproepende contacten onderhoudt, dan wel zou onderhouden met criminele personen.'' Bedoeld wordt Magdi. Die heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij contact onderhield met politiemensen én met criminelen.

Magdi wist van geheime bijeenkomsten van politiefunctionarissen en criminelen. Hij sprak over de dreiging van gewelddadige Joegoslaven. Vertelde over politiemensen die geld stalen van criminelen. En hij vertelde terloops dat het gerucht ging dat Mink K. voor de politie werkte. Bij al de moordaanslagen van de afgelopen tijd valt steeds deze naam.

Van K. is bekend dat hij met alle hier genoemde criminelen contacten onderhield. K. zit in hechtenis wegens een enorme wapenvondst. Volgens sommige criminelen is de recente kogelregen het gevolg van zijn detentie. K. zou de grote apaiseerder in de onderwereld zijn geweest. ,,Hij kon goed met iedereen overweg'', zegt een bron uit de criminele wereld. Dat hij collega-criminelen verlinkte, zoals bleek tijdens een besloten rechtszitting waarbij per ongeluk een microfoon aanstond, laat zijn zakenvrienden koud. ,,Dat doet iedereen'', zegt er een.

    • Hans Moll