Corus hard getroffen

,,Economisch vandalisme'', brieste de Britse liberaal Nick Clegg gisteren in het Europese parlement. Met name het Brits-Nederlandse staal- en aluminiumconcern Corus dreigt onevenredig zwaar te worden getroffen door de tariefheffing voor Europees staal in de VS.

Ruim 4 procent van de omzet van Corus van 30 miljard euro wordt behaald met staal dat naar de VS wordt geëxporteerd. Een productie van 1,2 miljoen ton warm- en koud gewalst staal van Corus gaat jaarlijks naar de VS, naar de bouwindustrie, de autoindustrie en de verpakkingsindustrie (vooral batterijen). Ter vergelijking: de grootste staalproducent ter wereld, het Europese Arcelor, exporteert 3 procent van de omzet van 60 miljard euro naar de VS. Topman Guy Dolle van Arcelor vreest het ergste: ,,Wat Europa naar de VS exporteert zal volgens mij, twee tot drie keer worden overtroffen door goedkoop staal (uit Azië) dat op de Europese markt wordt gedumpt. De Amerikaanse maatregel werkt dus in dubbel opzicht nadelig voor de Europese staalindustrie.''

Aluminium valt niet onder de tariefverhoging die de VS nastreeft. Niet onbelangrijk voor Corus, aangezien vliegtuigbouwer Boeing één van de grootste klanten is van de aluminiumfabriek van het voormalige Hoogovens in Koblenz.

,,We gaan beslist niet teleurgesteld zitten afwachten'', zegt een woordvoerder van Corus IJmuiden. We zullen ons uiterste best doen onze klanten in de VS te behouden. Veelal hebben we meerjarige contracten met ze. Belangrijk is nu de vraag: wat gaat de Europese Commissie doen?''

Minister Jorritsma van Economische Zaken verklaarde dat ,,de schade voor de Europese industrie op dit moment nog niet valt te overzien''.

    • Marc Serné