CNV kiest voor links

Het CNV heeft een voorkeur voor een nieuw kabinet met CDA, PvdA en GroenLinks. Dat zegt CNV-voorzitter Doekle Tersptra. Hij beklemtoont dat hij ,,niet wil meelopen met de modieuze kritiek op paars''. Maar hij zegt vervolgens dat onder paars ,,de publieke sector collectief verwaarloosd is''. ,,En deze politieke constellatie heeft geen oog gehad voor het maatschappelijk middenveld. De civil society staat of valt met een weerbaar maatschappelijk middenveld.'' Terpstra denkt dat met het CDA en GroenLinks de rol van organisaties, zoals de vakbonden, steviger verankerd zullen blijven. Hij erkent dat het CDA, waarmee het CNV van oudsher sterke banden meeheeft, in de oppositie onvoldoende tegenwicht heeft kunnen bieden aan paars.

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal is het oneens met Terpstra. Hij wijst er op dat juist met dit kabinet een belangrijk akkoord is gesloten met de sociale partners over de positie van flexwerkers. ,,Dat heb ik de voorafgaande CDA-kabinetten niet zien doen'', aldus De Waal. Hij wil geen voorkeur uitspreken over de samenstelling van een nieuw kabinet.

Voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie MKB Nederland heeft aangegeven CDA te gaan stemmen en een voorkeur te hebben voor een kabinet met CDA-PvdA of CDA-VVD.