Cees Smaling vindt het mooi geweest

Na twaalf jaar bestuursvoorzitterschap van PCM Uitgevers houdt Cees Smaling het voor het gezien. ,,Er is geen ruzie in het bedrijf.''

Cees Smaling belt terug nadat hij eerst even zijn eigen personeel heeft ingelicht op het hoofdkantoor van het Amsterdamse uitgeversconcern. Eind 2002 stopt hij als bestuursvoorzitter van PCM Uitgevers. De uitgever van onder meer NRC Handelsblad en het Parool maakt lastige tijden door. De oplages van de landelijke dagbladen staan onder druk, de advertentie-inkomsten zijn ingezakt en de internetactiviteiten werden vorig jaar, na zware verliezen, bijna volledig ontmanteld.

Over 2001 zal PCM Uitgevers voor het tweede jaar op rij een daling van de winst laten zien. En ook dit jaar ziet het voor de uitgeversbranche niet al te gunstig uit.

Smaling begon zijn carrière in 1973 bij de Kluwer-bladen Marion en Ariadne. In 1980 stapte hij over naar Dagbladunie, toen nog een Reed Elsevier-dochter. Daar werd hij adjunct-directeur. In 1988 ging hij aan de slag bij PCM Uitgevers.

Wat is de reden voor uw vertrek, en waarom is dat nu al aangekondigd? Er is nog geen opvolger bekend.

,,Ik heb het lang genoeg gedaan. Het is mooi geweest. Er is geen ruzie, of gedoe binnen het bedrijf. De commissarissen moeten genoeg tijd hebben om een opvolger, die van buiten moet komen, te zoeken. De andere bestuursleden hebben te kennen gegeven niet beschikbaar te zijn voor de functie. Ik heb dit jaar mijn beslissing genomen en daar de commissarissen meteen over ingelicht. Dan is het beter om het besluit ook direct openbaar te maken. Ik weet nog niet wat ik daarna ga doen. Ik zal in ieder geval ruimschoots mijn rust nemen.''

Is het niet een onhandig moment voor het bedrijf om zijn bestuursvoorzitter kwijt te raken?

,,Het is altijd lastig om te bepalen wanneer een vertrek goed uitkomt. Je moet voorkomen dat je te lang blijft zitten. Bij PCM gaat men gewoon verder met de bedrijfsuitvoering. Het hangt niet af van één man. Er zijn meer heren geweest die zo lang als ik bestuursvoorzitter zijn geweest.''

Vorig jaar is er besloten om de activiteiten te verbreden. Het concern wil minder afhankelijk worden van de conjunctuurgevoelige dagbladen. Maakt u plaats voor een nieuwe man, die die taak gaat uitvoeren?

,,Dat heb ik niet in mijn persoonlijke overwegingen meegenomen. Er zijn afspraken gemaakt, en die worden nu gewoon uitgevoerd door de raad van bestuur. Het is verder niet aan mij om me uit te laten over de toekomst van het bedrijf. Wij staan niet aan de vooravond van een grote mededeling over een nieuwe partner.''

U wilde in 1998 nog met het concern naar de beurs. Spijtig dat het niet gelukt is?

,, Ik heb daar helemaal geen opvatting meer over.''

    • Philip de Wit