Belg De Grauwe kandidaat voor ECB

De Belgische regering heeft gisteren hoogleraar economie en parlementslid Paul de Grauwe kandidaat gesteld voor het vice-presidentschap van de Europese Centrale Bank (ECB). Eerder was al de Griekse kandidatuur bekend van Lucas Papademos, die president van de nationale centrale bank is.

Met de kandidatuur van De Grauwe is de strijd ontbrand om de opvolging van de Fransman Christian Noyer, wiens termijn als vice-president op 31 mei afloopt.

Paul de Grauwe is een internationaal vooraanstaand hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven. Daarnaast is hij senator voor de liberale partij VLD. Volgens ingewijden kan het feit dat De Grauwe geen bankervaring heeft in zijn nadeel werken. De Belgische minister Didier Reynders zei gisteren na een Ecofin-ministersbijeenkomst in Brussel dat nergens in de ECB-statuten staat dat een bestuurslid afkomstig moet zijn van een nationale bank. ,,België heeft niet de gewoonte kandidaten naar voren te schuiven die geen kans maken'', aldus Reynders.

Mogelijk schuiven ook Luxemburg, Ierland en Portugal nog kandidaten naar voren. De Spaanse Ecofin-voorzitter Rodrigo Rato zei gisteren dat ook volgende week nog kandidaten kunnen worden gesteld. Oostenrijk gaf gisteren aan niet met een kandidaat te komen. België behoort tot de zes eurolanden die niet in het dagelijks bestuur van de ECB zijn vertegenwoordigd.

Het vice-presidentschap van de ECB komt eind volgende week mogelijk ook aan de orde tijdens de EU-top in Barcelona. De Ecofin-ministers moeten half april een besluit nemen. Frankrijk heeft door het vertrek van Noyer geen vertegenwoordiger meer in het ECB-bestuur, maar hoopt dat de Fransman Jean-Claude Trichet volgend jaar Wim Duisenberg kan opvolgen als president.