Beleggers laten Laurus vallen

Voor wie zijn dagelijkse boodschappen bij Edah, SuperDeboer of Konmar doet, gaat de komende weken bijna zeker iets veranderen. Het concern Laurus, in bezit van deze winkeldochters, maakte vanochtend bekend in hoge nood te verkeren en in gesprek te zijn met een nieuwe eigenaar. De aandeelhouder heeft de grote verandering al te verwerken gekregen: het aandeel halveerde vanochtend bijna in waarde (tot 1,95 euro). Wanneer de overnamegesprekken lukken zullen nieuwe aandelen tegen een koers van naar verwachting 1 euro worden uitgeoefend.

Het middelgrote fonds Laurus hielp vanochtend mee de Midkap-index in het rood te krijgen. De zogeheten AMX-index daalde met 1,2 procent tot 499,93 punten. De beeldbepalende AEX-index steeg met nauwelijks een half punt tot 513,33. Dankzij optimistische geluiden over het herstel van de advertentiemarkt werd VNU bijna 3 procent meer waard. Onderaan de lijst van de 25 hoofdfondsen stond KPNQwest met een daling van ruim 1 procent. Beleggers waren vanochtend gematigd optimistisch over de resultaten van het supermarktconcern Ahold en verzekeraar Aegon die morgen beide hun jaarcijfers publiceren. De koers steeg met respectievelijk 0,5 en 1 procent.

De andere Europese beurzen lieten tegen het middaguur een bescheiden winst zien, waarbij vooral de technologie- en mediabedrijven een rol speelden. In Londen was de FTSE-index 0,2 procent hoger. De CAC-index in Parijs en de DAX-index in Frankfurt wonnen beide 0,5 procent.

Op de Franse beurs was Carrefour, een van de grootste supermarktconcerns van de wereld, de grote verliezer met een koersdaling van 4 procent. De vanochtend gepubliceerde jaarcijfers – een winstgroei van 15 procent – vielen de belegger blijkbaar tegen, hoewel het resultaat in grote lijnen volgens verwachting was.

Na enkele positieve handelsdagen namen beleggers op Wall Street hun winst. Na een rustige opening gleed de Dow Jones-index geleidelijk weg tot een verlies van 1,5 procent tot 10433,41 punten. De technologiefondsen deden het beter. Onder aanvoering van onder meer chipmaker Intel en softwareproducent Sun Microsystems noteerde een groot deel van de techno-aandelen in de loop van gisteren een plus. De Nasdaq-index sloot met een kleine winst van 0,4 procent af op 1866,30 punten.