Banken werken aan reddingsplan Laurus

De banken ING, ABN Amro en Rabobank en een onbekende financiële partij werken aan een reddingsplan voor Laurus. Het noodlijdende supermarktconcern geeft voor 400 miljoen euro nieuwe aandelen uit.

Laurus (42.000 werknemers), eigenaar van onder meer Edah, Super de Boer en Konmar, maakte vanochtend bekend dat het nog grotere verliezen lijdt dan het eerder voorspelde.

De directie erkent dat met name ,,zware verliezen'' bij haar Spaanse winkels hebben geleid tot een ,,ernstige aantasting'' van de financiële fundamenten van het bedrijf. De nieuwe emissie vindt plaats tegen een koers ver onder de slotkoers van gisteren. Het aangekondigde reddingsplan is de grootste steunoperatie in Nederland sinds de emissie die het noodlijdende KPN vorig jaar deed.

Laurus is na Ahold (Albert Heijn, C1000) het grootste Nederlandse supermarktbedrijf. Om het concern van de ondergang te redden hebben directie en huisbanken de hulp ingeroepen van een nieuwe financiële partij. Laurus wil geen naam noemen. Kringen rond Laurus noemen de Amerikaanse investeringsmaatschappij Kohlberg Kravis Roberts (KKR). Directiesecretaris F. Kool van Laurus liet vanochtend desgevraagd weten dat de afronding van de onderhandelingen ,,geen kwestie meer is van maanden''.

Laurus maakt al jaren verlies in Spanje. Na snelle overnames van twintig ketens in de tweede helft van de jaren negentig werden de winkelformules samengevoegd en gereorganiseerd. September vorig jaar maakte de onderneming bekend dat in het eerste halfjaar van 2001 een verlies werd gemaakt van 37 miljoen euro. Vanochtend liet de directie weten dat ook in de tweede helft van het jaar Spanje ,,tegen de verwachting in zwaar verliesgevend'' is gebleken.

Laurus heeft ruim een jaar gepraat met gegadigden over overname van de Spaanse winkels, maar alle onderhandelingen liepen stuk, zo heeft het bedrijf vandaag gezegd. Daarom moet Laurus er opnieuw kostbare reorganisaties doorvoeren. ,,De herstructurering van Laurus Spanje zal om deze reden veel duurder zijn dan oorspronkelijk was voorzien'', liet het concern in een verklaring weten.

Ook de reorganisatiekosten bij de Nederlandse supermarktketens zijn groot. Na de mislukte ombouw van alle Laurussupermarkten tot Konmar zit de onderneming met grote kostenposten. Vorig jaar werd daarom een extra lening overeengekomen met de banken van 150 miljoen euro, met een mogelijkheid voor 100 miljoen extra krediet. Volgens Kool werd Laurus genoodzaakt ,,een deel'' van dit extra krediet op te nemen.

Door de uitgifte van nieuwe aandelen komt driekwart van de zeggenschap over het concern terecht bij nieuwe aandeelhouders. De uitgifteprijs van de nieuwe aandelen is met 1 euro ver onder de slotkoers van gisteren, 3,50 euro. De koers kelderde in de eerste uren van de beurshandel met ruim 44 procent.

laurus: pagina 15