Zege van Vitesse bij zwak Roda

Met een paar slimme uitvallen heeft Vitesse gisteravond in een competitiewedstrijd voor de eredivisie met 2-0 Roda JC verslagen. De Arnhemse voetbalclub heroverde daarmee op de ranglijst de vijfde plaats. Voor Roda JC blijft gevaar voor degradatie aanwezig.

`Roda bedankt', schalde al voor de wedstrijd uit de omroepinstallatie van stadion Parkstad Limburg. Het was een eerbetoon aan de Limburgse spelers, na hun overwinning in de kwartfinale van het UEFA-Cuptoernooi vorige week donderdag bij AC Milan. Dat de Italianen zich voor de volgende ronde plaatsten, was van secundair belang voor de supporters.

Halverwege de competitiewedstrijd tegen Vitesse was het enthousiasme van de aanhang alweer geluwd. Vitesse leidde, door een treffer kort voor de rust van Mbamba. Hij tikte van dicht bij de bal in het doel, na een vloeiend lopende aanval via Hofs en Cornelisse. De voorsprong was in strijd met de krachtsverhoudingen.

Roda had de achterstand aan zichzelf te wijten. De Limburgers misten goede kansen. Anastasiou stuitte twee keer op de voortreffelijke Vitessedoelman Van Fessem. Tchoutang schoot, luttele seconden voor Vitesses openingstreffer, in fraaie positie voorlangs het doel.

Dat Vitesse scoorde, was opvallend. Trainer Sturing miste in Kerkrade maar liefst negen min of meer vaste krachten, onder wie de spelers die doorgaans de treffers voor hun rekening nemen. Bijvoorbeeld Van der Schaaf, clubtopscorer met vier doelpunten, ontbrak. Andere schutters als Claessens (3) en Van Beukering (2) zaten op de reservebank. Voor de wedstrijd was bekendgeworden dat Peeters, een spits die enkele jaren geleden vooral in zijn Roda-tijd productief was, dit seizoen wegens een voetblessure niet meer in actie komt. De Belg kan daardoor ook het WK van deze zomer vergeten.

Ook na de rust kreeg Roda JC te maken met tegenslag. De door coach Leekens ingebrachte Soetaers zag een goed schot door Van Fessem gekeerd. Met een sterk genomen vrije trap kreeg Luijpers de Arnhemse doelman wel uit positie. De verdediger zag de bal uit zijn inzet daarna de lat raken.

Vervolgens maakte Vitesse het in de slotfase nog spannend. Bij zijn jacht op de bal raakte Mbamba zijn tegenstander Luijpers. Van Hulten ontging het voorval, maar op advies van de grensrechter gaf hij de Vitessespeler de rode kaart.

Zelfs dat hielp Roda niet. Het aanvalsspel had nauwelijks kansen tot gevolg, laat staan doelpunten. Zo kon Vitesse het duel beslissen. Na een prachtige pass van invaller Claessens scoorde Amoa 2-0.