Werknemer fraudeert

Een voormalig administrateur van de Schiedamse diervoederproducent Provimi heeft vijf jaar lang fraude gepleegd door met valse rekeningen en vervalste handtekeningen 28 miljoen euro weg te sluizen naar bankrekeningen buiten het bedrijf.

In februari vorig jaar liep hij bij een interne controle tegen de lamp, zo bevestigt een woordvoerder van Provimi. De valse facturen werden geboekt als aan overnames gerelateerde uitgaven. Provimi heeft de afgleopen jaren veel overnames gedaan.

Na de controle is de werknemer ontslagen. De man stond vanmorgen terecht voor de rechtbank van Rotterdam.

De fraude duurde van 1996 tot 2000. Omdat hij volgens Provimi met relatief kleine bedragen begon, bleef de fraudeur lang onopgemerkt. ,,In het begin waren de bedragen niet groter dan 500 gulden'', zegt de woordvoerder. Pas in 2000 ging het om grotere bedragen.

Een aanzienlijk deel van het geld is inmiddels teruggevonden. Hoe groot dat is, wil Provimi niet zeggen. Wel wil de onderneming kwijt nog bezig te zijn de rest van het geld te achterhalen, dat zich volgens Provimi in een ,,groot aantal landen'' bevindt.

Het bedrijf is voor dergelijke incidenten verzekerd en heeft een deel van het ontvreemde bedrag uitgekeerd gekregen. Het grootste deel van de 28 miljoen euro is in 2000 bij het moederbedrijf van Provimi afgeboekt.