Weg met tuinkabouters

Wethouders die na de verkiezingen plaats willen nemen in het Amsterdamse college van B en W moeten zich voorafgaand aan hun installatie onderwerpen aan een openbaar kruisverhoor in de gemeenteraad.

Dit bepleitte de Amsterdamse lijsttrekker van de VVD, G. Dales, gisteren op een verkiezingsbijeenkomst van zijn partij. Kandidaat-wethouders worden in Amsterdam en elders na collegeonderhandelingen voorgedragen door hun partij, zonder dat andere collegepartijen daar kanttekeningen bij plaatsen. Dales wil met die cultuur breken. Kandidaten moeten door de gemeenteraad serieus ondervraagd worden over werkervaring, bestuurlijke ervaring en over geschiktheid voor de hem of haar toegedachte portefeuille.

,,Laat de raad, als de uitkomst tegenvalt, het lef hebben een kandidaat af te wijzen'', aldus Dales. ,,Het Amsterdamse wethouderschap mag gerekend worden tot de zwaardere bestuurlijke functies in ons land. (..) Bestuurlijke tuinkabouters horen hier niet thuis.''