Website ft.com gaat geld vragen

De website ft.com van de zakenkrant Financial Times gaat binnenkort geld vragen voor de toegang tot delen van de website, bijvoorbeeld het archief en nieuwe diensten. Dat heeft de eigenaar van de krant, het Britse mediaconcern Pearson, gisteren bekendgemaakt bij de publicatie van zijn jaarcijfers. Volgens berichten in de Britse pers aarzelt het concern nog tussen betaling per maand of per gebruikt artikel.

Pearson verwacht dat de website aan het einde van dit jaar uit de verliezen zal zijn en de site de komende jaren bij gaat dragen aan de concernwinst. De operationele verliezen van de internetuitgaven van de Financial Times-divisie namen afgelopen jaar af van 113 miljoen pond tot 60 miljoen pond (98 miljoen euro). Door de dalende advertentie-inkomsten is operationele winst van het dagblad Financial Times afgelopen jaar gekelderd van 81 tot 31 miljoen euro.

Voor het hele concern maakte Pearson, een belangrijke concurrent van de Nederlands-Britse uitgever Reed Elsevier, een omzetstijging bekend van 15 procent tot 4,2 miljard euro. De winst voor belasting is met 12 procent gedaald tot 294 miljoen pond.