Versatel naar strafbank na uitstel cijfers

Glasvezelproducent Versatel, dat morgen zijn jaarcijfers zou bekendmaken, stelt de publicatie hiervan met twee weken uit. Beursorganisatie Euronext heeft Versatel op het strafbankje van de beurs gezet.

De beurs heeft de noteringsmaatregel genomen om beleggers te waarschuwen voor de risico's van een belegging in Versatel. Vanochtend maakte het bedrijf bekend dat het eigen vermogen negatief is geworden. Dat duidt erop dat de verliezen in het laatste kwartaal van 2001 groter zijn dan verwacht.

Een woordvoerder van Versatel bevestigt dat het verlies van 34 miljoen euro in het derde kwartaal ten minste is verdubbeld in het laatste kwartaal van het afgelopen jaar.

Het komt sporadisch voor dat beursgenoteerde ondernemingen hun cijfers uitstellen. Financiële markten zien zulke beslissingen als een negatief signaal. Versatel zegt de jaarcijfers uit te stellen om de onderhandelingen met obligatiebeleggers te kunnen afronden. In oktober kondigde het bedrijf aan dat het 1,7 miljard aan uitstaande leningen terug wilde kopen tegen een korting van bijna 80 procent. Hiermee hoopt Versatel zijn bestaan veilig te stellen. Nu dreigt het bedrijf, net als branchegenoot UPC, op langere termijn niet aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen. Op het Damrak was Versatel vanochtend een van de grootste dalers. Het aandeel verloor 6 procent op 50 eurocent.

Versatel had volgens de laatste gegevens op 30 september een eigen vermogen van 78 miljoen euro. Een woordvoerder van Versatel bevestigt dat het verlies ten minste 78 miljoen euro bedraagt, waardoor het negatief eigen vermogen ontstaat. Verder weigert het bedrijf in te gaan op de jaarcijfers. In december waarschuwde het bedrijf dat de omzet lager zou uit vallen dan verwacht.

Versatel beoogt met zijn schuldreductieplan de rentelasten te verlagen en de balans te versterken. Ook was een van de redenen om een gang naar het strafbankje te voorkomen. Dat streven is nu achterhaald. De onderneming blijft in de Midkap-index van middelgrote ondernemingen waarnaar het gisteren is gedegradeerd. Vóór de jaarlijkse herschikking van de Nederlandse beursindexen zat Versatel in de AEX-index van 25 grootste ondernemingen.

Versatel wil de bezitters van schuldpapier deels in contanten (280 miljoen euro) en deels in aandelen terugbetalen. Het bod wordt pas definitief als 90 procent van de obligatiehouders zijn stukken aanbiedt. Versatel streeft ernaar hiervoor 138 miljoen nieuwe aandelen uitgeven, ongeveer anderhalf keer het huidige aantal uitstaande aandelen. Na de transactie zouden de obligatiehouders samen een belang van 60 procent in Versatel krijgen.