Vandenbroucke wil doorgaan

Frank Vandenbroucke wil actief blijven als wielrenner. Vorige week werd de Belg aangehouden nadat in zijn woning een hoeveelheid van het bloeddopingmiddel EPO, morfine en het groeihormoon clenbuterol was aangetroffen. Omdat hij deze verboden middelen in bezit had, is hij door zijn ploeg Domo op staande voet ontslagen.

,,Ik ben de gelukkigste man op aarde als ik kan blijven fietsen, desnoods in kermiskoersen'', zegt Vandenbroucke vandaag in de Belgische krant Le Soir. Hij laat in dat artikel ook weten dat twee ploegen geïnteresseerd in hem zijn. Het gaat om Belgische teams in de tweede linie, Marlux-Charleroi en Collstrop-Palmans. Vandenbroucke kan zijn turbulente carrière alleen vervolgen indien een bloedtest en een urinetest die vorige week in opdracht van Justitie bij hem werden afgenomen negatief zijn. Hij werd op doping gecontroleerd nadat de verboden middelen bij hem thuis in Lebbeke waren aangetroffen, twee dagen voor het begin van het klassiekerseizoen.

Jan Ullrich en Lance Armstrong hebben zich gisteren afgemeld voor de Ronde van Murcia, die morgen begint. De renner van Telekom heeft last van een knieblessure, Armstrong wordt door maagklachten gekweld. Ullrich klaagde vorige maand tijdens een trainingskamp in Zuid-Afrika na zware trainingsarbeid al over zijn knie. Daarop zegde hij zijn deelname aan de Ronde van Valencia af. De coureur liet zich onderzoeken in de universiteitskliniek in Freiburg. De medici tasten over de oorzaak van de nieuwe klachten in het duister. Telekom-woordvoerder Olaf Ludwig spreekt van een ,,flinke terugslag''. ,,De problemen zijn ontstaan nadat Ullrich de afgelopen dagen hard in het Schwarzwald had getraind'', zei Ludwig. ,,Na een onderzoek in de kliniek kan nog niet worden gezegd wanneer hij weer voluit kan trainen.'' In elkgeval is deelname aan Parijs-Nice of Tireno-Adriatico uitgesloten. De blessure betekent een flinke domper voor Ullrich, want de Duitser leek voor het eerst sinds jaren goed te hebben overwinterd. De kopman van Telekom werkte hard aan zijn conditie en voorkwam daarmee dat er weer verhalen over een `vette Ullrich' in de media verschenen. Nu lijkt echter de kwetsuur aan zijn knie de voorbereiding op de Giro en de Tour te dwarsbomen.

Jeroen Blijlevens neemt volgende week niet deel aan Parijs-Nice. De Nederlandse sprinter was aanvankelijk wel door Domo-ploegbaas Lefevere geselecteerd voor de Franse rittenkoers, maar heeft een conditionele achterstand. Aangezien Parijs-Nice een lastig parkoers kent, besloot Lefevere hem thuis te laten.